Csányi Sándor bekerült a FIFA tanácsába

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökét beválasztották a nemzetközi szövetség (FIFA) tanácsába az európai szövetség (UEFA) Helsinkiben zajló kongresszusán.


Fischer Mór, Barcs Sándor és Szepesi György után Csányi Sándor a negyedik magyar, aki bekerült a FIFA vezérkarába, amelynek Szepesi 1994-es visszavonulása óta nem volt magyar tagja.


A magyar sportvezetőt - aki az UEFA végrehajtó bizottságának a tagja - négy évre választották be a FIFA vezető testületébe. Szintén négy évre kapott megbízást Kucokumnisz és Savicevic, míg Grindel mandátuma két évre szól - ő az eltiltott Wolfgang Niersbach hátralévő két évét tölti ki. Mindannyiukat egyhangúlag támogatta a kongresszus.

A FIFA 2016-ban megszüntette a végrehajtó bizottságot, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács vette át. A 37 főből álló új testület a felelőse a FIFA teljes stratégiai vezetésének, míg az úgynevezett általános titkárság felügyeli a működési és üzleti tevékenységeket, amelyek a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek.

Az UEFA végrehajtó bizottságába hat új tag került be, kettőt pedig újraválasztottak.

A kongresszuson - amely Navracsics Tibor, az Európa Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért
és sportügyért felelős biztosának a felszólalásával kezdődött - Aleksander Ceferin elnök keményen bírálta a topligákat, mivel állítása szerint a 25 profi bajnokságot tömörítő szervezet (EPFL) arra próbálta meg rávenni a kisebb ligákat, hogy "menjenek szembe" az UEFA-val.

A szlovén sportvezető bejelentette, hogy az UEFA az elmúlt évben "kiemelkedően nagy" bevételre tett szert a különböző válogatott tornákból, ezért mind az 55 tagország egymillió eurós (309 millió forint) extra pénzt kap. Fontos változás, hogy az újonnan elfogadott szabályozás szerint mostantól minden sportvezető legfeljebb háromszor négy évig tölthet be hivatalt az UEFA-ban. Mindez a szervezet elnökére, alelnökeire, valamint bizottsági tagjaira - így a végrehajtó bizottságban Csányi Sándorra - is vonatkozik.

Mostantól a Bajnokok Ligája- és Európa Liga-döntők helyszíneit hivatalos pályázati eljárás keretében jelöli ki az UEFA. Július 1-től - a nemzetközi szövetséghez (FIFA) hasonlóan - az európai szövetségben is működik majd egy független etikai bizottság.

A küldöttek egyhangúlag fogadták el a módosításokat.

Az UEFA rendkívüli kongresszusára szeptember 20-án kerül sor Genfben, míg a soron következő évi rendes közgyűlést 2018. február 27-én tartják Pozsonyban.