Csányi Sándor Barrosóval és Viviane Redinggel melózik a gyermekekért

Fotó: AFP / FREDERICK FLORIN

-

Az Európai Labdarúgó-szövetség új alapítványt alapított, a gyermekekért tevékenykedő szervezet kuratóriumába az OTP-vezér is bekerült.


Amint arról beszámoltunk, az európai labdarúgó-szövetség (UEFA) tisztújító kongresszusán Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét is beválasztotta végrehajtó bizottságába. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és az OTP első embere a bizottsági tagság után egy újabb megtisztelő feladatot kapott az európai szövetségtől: tagja lett az UEFA Foundation for Children nevű alapítvány kuratóriumának.


Az alapítvány a hátrányos helyzetű fiatalok megsegítését célozza meg, és az UEFA egyik legfontosabb projektje lesz a következő időszakban. Csányi Sándor tapasztalatával nagyban segítheti az kuratórium munkáját, hiszen Magyarországon immár tíz éve segíti a hátrányos helyzetű fiatalokat saját alapítványán, a Csányi Alapítványon keresztül – írta honlapján az MLSZ.

Az alapítvány természetesen fókuszba helyzeti a sportot, de emellett egészségügyi, oktatásügyi, jogi, kisebbségügyi kérdésekben is segíti a rászoruló gyermekeket. Az alapítvány kuratóriuma köztiszteletben álló, régóta működő jótékonysági kezdeményezéseket irányító tagokból áll: elnöke José Manuel Barroso, az Európai Bizottság korábbi vezetője, a kuratóriumi tagok között található Csányi Sándor mellett Michel Platini UEFA-elnök, Peter Gilliéron a svájci, Norman Darmanin Demajo a máltai labdarúgó-szövetség elnöke, valamint Viviane Reding, az Európa Parlament tagja és Margarita Louis-Dreyfus, a Louis-Dreyfus Alapítvány elnöke.

Az UEFA új alapítványának első kuratóriumi ülésén több projekt átvételéről, illetve elindításáról is döntött. A jövőben a szervezet irányítja a jordániai Zaatariban található menekülttáborban élő gyerekek számára indított sportprogramokat, valamint az Óceániai Labdarúgó Szövetséggel közösen indított, 6-12 éves gyerekeket célzó díjnyertes sportprogramot is. A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon több gyermekjoggal kapcsolatos projektet szervez az alapítvány, illetve egy autista gyermekek életkörülményeit javító programban is főszerepet vállal.

Csányi Sándorral készült interjúnkat itt éri el.