Csányi már egy nemzetközi listán is a leggazdagabbak között van

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Kijött a Forbes leggazdagabb magyarokat felsoroló listája, Kutatásukból az is kiderült, hogy az OTP-vezérnek több pénze van Szingapúrban, mint eddig gondolták. Ezzel felkerült a lap nemzetközi listájára is.


Csányi Sándor, aki nem csak az OTP vezetője, hanem számos más élelmiszer-ipari érdekeltsége (Mizo, Délhús, Pick, Csányi Pincészet) is van, összes vagyona 287,9 milliárd forint, ugyanis kiderült a Forbes kutatásából, hogy szingapúri, Sertorius nevű alapjában 64,5 milliárd forintot tart. Tavaly még csak 159,5 milliárdra becsülték vagyonát.


A most megismert összeggel pedig felkerült a lap nemzetközi, Forbes World's Billionaires listájára is, mivel Csányi Sándor vagyona meghaladja az 1 milliárd dolláros belépési küszöböt. Ezzel ott van a világ 1700 dollármilliárdosa között – írta az Index.


A többiek

A magyar lista második helyezettje Gattyán György, a Docler-csoport (benne a Livejasmin) tulajdonosa, aki ebben az évben bezárta az Il Bacio di Stile nevű Andrássy úti luxusáruházát, valamint a NAV is óriási bírságot szabott ki rá, bár ezt a döntést megtámadta, és az Európai Bíróság első körben a vállalkozónak adott igazat. A Forbes szerint 165,4 milliárddal rendelkezik.


A harmadik Bige László, a műtrágyagyártó Nitrogénművek vezetője. Vagyona 157,3 milliárd forint. Utána Demján Sándor következik, aki az elmúlt egy évben azzal keresett sokat, hogy eladta a TriGránit ingatlanportfóliójának jelentős részét. Vagyona most 125 milliárd forint körül lehet. Az ötödik Demján Sándor az elektronikai gyártó Videoton-tulajdonos, akié ezen kívül a sármelléki repülőtér, a Magyar Hírlap és a Echo TV is. Az ő vagyona szintén 125 milliárd forint.

Őket Simicska Lajos (Közgép, HírTV, Magyar Nemzet) Vers Tibor (Graboplast, mozik), Kasza Lajos (akkumulátort ­gyártó és fröccsöntő üzem), Wáberer György (fuvarozás, logisztika), Rákosi Tamás (az RTL korábbi tulajdonosa, most beszállítója) követi – írta a Blikk.

A Forbesen kívül a Napi.hu is összegyűjti a leggazdagabb magyarokat évről-évre. Náluk is Csányi a leggazdagabb, őt Bige, és Várszegi Gábor követi. Erről a listáról bővebben itt olvashat.