Csányi is bojkottálhatja a FIFA elnökválasztását

Fotó: AFP / MICHAEL BUHOLZER

-

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség péntekre kiírt elnökválasztó, tisztújító kongresszusának elhalasztására szólított fel az UEFA. Ennek végrehajtó bizottságában ott ül az MLSZ elnöke is. A korrupciós botrány kirobbanása után az európaiak a svájci Blatter helyett a jordániai herceget szeretnék a FIFA élén látni.


Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) azt követően döntött így, hogy az amerikai hatóságok kérésére Zürichben letartóztatták a FIFA hét tisztviselőjét korrupció gyanújával.

Gianni Infantino UEFA-főtitkár a szervezet varsói végrehajtó bizottsági ülése után bejelentette: az UEFA azt javasolja, hogy ne most, hanem hat hónapon belül válasszon elnököt a FIFA. Ellenkező esetben az UEFA nem zárkózik el attól, hogy bojkottálja a péntekre tervezett kongresszust. A végrehajtó bizottság - amelynek tagja Csányi Sándor, a magyar szövetség (MLSZ) elnöke is - csütörtökön dönthet ebben a kérdésben.

Infantino kiemelte: a FIFA-hoz kapcsolódó korrupciós botrány, a nyomozás beszennyezi a labdarúgás egészét, és az UEFA végrehajtó bizottsága változást akar a nemzetközi szövetség vezetésében. A testület Ali bin al-Husszein jordán herceget támogatja, aki egyedüli kihívója az ötödik ciklusára készülő jelenlegi elnöknek, a svájci Joseph Blatternek.