Csányi: Hagyományosan rossz a kapcsolatom Lázárral

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Az OTP-vezért meglepte, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter most már nyíltan is bírálja Orbán Viktor döntéseit.


Mivel a tisztességesen működő befektetési szolgáltatók semmilyen módon nem tudják befolyásolni a többi ilyen szolgáltató működését, mindenképpen indokolatlan, hogy a szektor többi szereplője fizesse meg a hiányt - mondta Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az RTL II Magyarul Balóval című műsorában. Csányi Sándor arra a felvetésre beszélt erről, hogy az OTP-t is hátrányosan érintheti, ha a Befektető-védelmi Alap (Beva) úgy dönt, hogy a Beva-tagoknak kell kifizetniük a kötvénykárosultakat. Elmondta: ennek van egy jogi vetülete, vagyis hogy azok a kötvények, amelyeket nem szabályosan bocsátottak ki, azok kötvények-e, és vonatkozik-e rájuk a Beva biztosítása.

Az OTP álláspontja az, hogy a szabályosan kibocsátott kötvények nem biztosítottak, hiszen a kibocsátók kockázatára nem terjed ki a Beva-biztosítás. „Ahol nem lehet tisztán látni”, az az, hogy a Quaestor esetében sokkal több kötvényt adtak el az ügyfeleknek, mint amit legálisan ki tudtak volna bocsátani, és ezek egy - egyelőre nem tudni mekkora - részére nincs fedezet. „Amit végül ki kell fizetni, annak 40 százalékát sajnos az OTP-nek kell állnia” - mondta Csányi Sándor.

Az OTP elnök-vezérigazgatója elmondta: a magyar pénzügyi rendszer 2008 óta több válságon is keresztülment, a brókerbotrányok sem a mai időkből erednek, hanem több évvel korábbra vezethetők vissza. „A hólabda elgurult valamikor, keletkezett egy hiány, amit abban a percben nem kezeltek (...), és később a hólabda-effektus kapcsán egy nagy hiány keletkezett, ami mára pukkant ki, most került felszínre” - fogalmazott.

Csányi Sándor nem tartotta furcsának, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a minap az Indexnek azt mondta: nem ért egyet azzal, hogy Csányi március 15-én megkapta a legmagasabb állami kitüntetést. „Hagyományosan rossz kapcsolatunk miatt nem lepődtem meg ezen” – mondta erre az OTP-vezér. Azon ugyanakkor meglepődött, hogy Lázár János „most már nyíltan is bírálja Orbán Viktor döntéseit, merthogy ezt a döntést nem ő hozta, hanem a miniszterelnök”.