Csányi és Orbán is jó hírt kapott

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Drágul a cigaretta, és nem lesz olcsóbb az útlevél sem, továbbra is az autóiparban bízunk, és az EU-pénzekből élünk meg. Viszont hamarosan kijöhet az ország a bóvliból. Ez történt a héten a gazdaságban


Jó hírt kapott Magyarország a Moody'stól: a hitelminősítő pozitív kilátást rendelt a magyar államadósság besorolása mellé, ami a gyakorlatban a felminősítést megelőző lépés. Ez pedig azt jelentené, hogy Magyarország az egyik nagy minősítőnél kikerülhet a bóvliból, vagyis újra ajánlják befektetésre. A döntés nem okozott különösebb meglepetést, annál is inkább, mivel egy másik nagy hitelminősítőnél, a Fitchnél is felminősítést prognosztizáltak a héten. A Fitch most kiadott elemzésében úgy látja: Portugália mellett Magyarország a legesélyesebb arra, hogy rövid időn belül kikerüljön a bóvliból.Az EU és az autóipar a motor

Jó híreket közöltek a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban Brüsszelből és Budapestről is. Persze az Európai Bizottság őszi prognózisa és az államháztartási hiányról szóló kormányközlés is arra utalt: a kedvező számok egyik legfontosabb forrása az, hogy özönlenek az országba az uniós pénzek.

Éppen ezért jelent majd problémát az, hogy jövőre ezekből a támogatásokból jóval kevesebb várható. Ahogy hosszabb távon az is kockázatos lehet, mekkora szerepet szánnak a magyar ipari termelésben a járműgyártásnak. Így látják ezt az alkatrészgyártók is.

Ez annak fényében nem is olyan távoli, hogy a héten tovább dagadt a Volkswagen emissziós botránya is. Kiderült: nem csupán dízeles, de benzines motoroknál is feltárt visszaéléseket a cég belső vizsgálata.


Újít az adóhivatal

Ha a növekedés újabb forrását még nem is kutatja a kormány, túlzás lenne azt állítani, hogy ne lenne mozgolódás a magyar gazdaságpolitikában. Érik például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítása. A NAV áramvonalasítása az egy éve botrányba keveredett elnök, Vida Ildikó júliusi távozása idején került szóba, Vida utódja, Tállai András pedig már konkrét javaslatokat is közölt azzal kapcsolatban, hogyan lehet a kormány szándéka szerint felhasználóbaráttá tenni az intézményt.

Az élet persze addig sem áll meg az adóhivatalnál. Az online pénztárgéppel kapcsolatos visszaélések miatt kétmilliárd forintnyi büntetést szabtak már ki. És készül egy olyan jogszabály is, amely megadóztatná az erdei gyűjtögetést. A nem túl életszerű szabályozás komoly adminisztrációs terhet róhat az érintettekre, emiatt is nőhet a gomba és a gyógynövények ára.

Adóváltozás miatt drágulhat jelentősen a cigaretta ára is. Igaz, most nem az unió által elvárt jövedékiadó-emelésről van szó, hanem egy újabb különadóról, amellyel a kormány igyekszik megőrizni a dohányzók egészségét.

Az adófizetési fegyelmet azonban jobbára a kisvállalkozóktól és a magánszemélyektől várják el, a nagy nemzetközi cégek sokkal könnyebben, akár az adóhivatal beleegyezésével is ki tudnak bújni alóla – derítettük ki annak kapcsán, hogy egy évvel ezelőtt szivárogtatták ki a LuxLeaks-aktákat.

Mégis van remény: ha az adók nem is csökkennek, legalább az okmányaink lesznek olcsóbbak – derül ki abból a tervezetből, amelyet a héten tárgyalt az Országgyűlés. Igaz, itt is találunk kivételt: az útlevélért továbbra is több ezer, de akár több tízezer forintot is fizetnünk kell majd.Más kérdés, hogy sokaknak az utazással szemben nem az útlevél magas ára jelenti a fő akadályt. Az OECD most kiadott jelentéséből az derült ki: 30 éve nem látott szakadék van a jól és rosszul keresők jövedelme között. Ma már tízszer annyit keresnek a leggazdagabbak, mint a legszegényebb rétegek.

Lassan a nyugdíj sem jelent már megélhetést. Az NN Biztosító arra mutatott rá, hogy amíg ma valaki utolsó fizetése 83 százalékára számíthat visszavonulása után, 2050-ben már csupán a kétharmadára.


Csányi a legnagyobbak között

Akadnak természetesen olyanok is, akiket mindez nem különösebben aggaszt. Az 1953-ban született Csányi Sándor jövőre már jogosult lesz az öregkori nyugellátásra, ám vélhetően nem szorul majd rá. A Forbes magyarországi kiadásában a héten publikált lista alapján ugyanis nem csupán Magyarország leggazdagabb embere, de vagyona alapján már az amerikai Forbesnak a világ dollármilliomosait összegyűjtő rangsorában is helyet kaphat.


Tállai András, a NAV új vezetője és Csányi Sándor, a legvagyonosabb adófizető


Vélhetően nem a nyugdíja foglalkoztatja Andy Vajnát sem, aki váratlan versenytársat kapott, amikor úgy döntött: megvásárolja a TV2-t. Azt továbbra sem lehet biztosan tudni, végül kié lesz az ország második legnagyobb kereskedelmi csatornája, Vajna mindenesetre már most igyekszik bebiztosítani magát. Így cége együttműködési megállapodást kötött a TV2 hirdetéseinek értékesítéséről. Eközben persze Fonyó Károly cége is benyújtotta a felvásárláshoz szükséges engedélyre vonatkozó kérelmét a Gazdasági Versenyhivatal felé.