Csányi és Demján egy kicsit még gazdagabb lett

Fotó: MTI / Földi Imre

-

Egy nem elhanyagolható méretű üzleti tranzakció a leggazdagabb magyar üzletemberek háza táján, egy újabb befektetési csalás – ezúttal zálogtárgyakkal és arannyal –, továbbá egy rossz hír a magyaroknak, és egy jó a görögöknek. Heti gazdasági összefoglaló.


Kezdjük a rosszal: megtorpanni látszik a magyar gazdaság lendülete, a pénteken publikált friss – az év második negyedévére vonatkozó – GDP-adat sajnos erről tanúskodik. A 2,7 százalékos (az előző év ugyanezen időszakához viszonyított) éves növekedésről persze lehet azt mondani, hogy európai mércével jó, hiszen mindenféle szezonális hatásoktól megtisztítva is még 2,4 százalékos növekedést mutat, szemben az uniós országok 1,6 vagy az euróövezet 1,2 százalékos adatával, ám egyáltalán nem kimagasló.

  • A szlovák gazdaság ugyanekkor 3,2 százalékkal,
  • a román szintén 3,2 százalékkal gyarapodott,
  • a cseh pedig 4,4 százalékkal kilőtt.

A magyar adat elmaradt az elemzői várakozásoktól (3,2 százalék volt a konszenzus) és attól is, amiben a kormány reménykedett. Hogy ennek vajon mi az oka, és mik a távolabbi kilátások, arról itt írtunk.Mindenesetre ennek fényében új értelmet nyert Lázár János miniszter csütörtöki bejelentése az uniós pénzek erőltetett menetben történő lehívásáról: ha tényleg sikerülne 2017 közepéig kiírni a pályázatokat az összes forrásra, amely a 2020-ig tartó fejlesztési periódusban rendelkezésre áll, az nyilván dobhatna a növekedésen.

Mindeközben baj van a kínai gazdaság gyarapodásával is, a lehangoló exportadatok után már a korábban lefelé módosított idei 7 százalékos növekedés sem tűnik biztosan tarthatónak. Elemzők szerint ez lehetett az oka a kínai jegybank (a Kínai Népi Bank) váratlan húzásának, amikor is a héten két nap alatt kétszer is leértékelte a jüant az amerikai dollárral szemben, hogy segítse az exportot, a gazdaság versenyképességét.


Megvan a görög megállapodás

Görögországban most nyugalmasabb mederbe látszanak terelődni a dolgok, a hét elejére kimunkálták a harmadik mentőcsomag elemeit. Az athéni parlament ugyan vitázott rajta vagy 9 órát, de végül, ahogy várható volt, ellenzéki igenekkel megszavazta a csomagot, majd pedig az unió is áldását adta rá. A hároméves program durván 85 milliárd eurós hitelhez juttatja Görögországot, amelyből rögtön megkapnak 26-ot, igaz, augusztus 20-áig ki is kell fizetniük 3,2 milliárd dollárnyit az Európai Központi Banknak törlesztésként.Baj van a zaciba adott arannyal

Idehaza újabb pénzügyi, befektetési botrány borzolta a kedélyeket, ezúttal egy zálogház aranyhamisítási ügye pattant ki. Az év elején csődbe ment Kézizálog Zrt. tulajdonosa az eddigi információk szerint hamis aranytömböket adhatott biztosítékként a társaságot finanszírozó bankoknak, illetve néhány magyar milliárdosnak, összesen akár 30 milliárd forintos kárt okozva. A sztori persze nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, az iparágat ismerőkkel végigbeszéltük az ügy furcsaságait.


Demján Sándor nagyon jó ajánlatot kaphatott


Demjánék busás üzlete

Ha már milliárdok és milliárdosok, Demján Sándornak, Magyarország egyik leggazdagabb nagyvállalkozójának kifejezetten jó hete volt, és vele örülhetett a TriGranit többi tulajdonostársa, köztük Csányi Sándor bankár is. Demján hétfőn jelentette be ugyanis, hogy eladta a TriGranit ingatlanportfóliójának egy részét: a vevő egy nagy globális befektetési vállalat ingatlanrészlege, az amerikai TPG Real Estate.

Hogy pontosan mennyi pénzért keltek el a lengyel és szlovák ingatlanok, illetve magyar irodaházak, az üzleti titok, de Demján Sándor szélesen mosolygott a Figyelőnek adott interjújában. Szerinte ez Kelet-Európa legnagyobb tranzakciója az utóbbi időben, így nem meglepő, hogy a tulajdonostársak is igent mondtak az egyébként egy évvel ezelőtt érkezett vételi ajánlatra.

Demján amúgy nem marad ingatlanok és telkek nélkül: megtartotta a WestEndet, a Pólus Irodaházat, a Papp László Sportarénát, a Művészetek Palotáját, továbbá az orosz ingatlanokat, magyar, román és szlovén fejlesztési telkeket és egy zágrábi óriásplázát. Mindez a Gránit Management nevű cégben marad, amelynek immár csak két tulajdonosa van (mert a többieket kivásárolták): Demján és Csányi Sándor.

Csányi más fronton is örülhetett: az általa vezetett bank kifejezetten kellemes meglepetést okozott az elemzőknek. Az OTP pénteken publikált gyorsjelentése meghaladta a prognózisokat, újra nyereséges, és láthatóan javul a hitelportfólió minősége.


Másképp adózunk

A milliárdosoknál jóval szélesebb kört érinthet, hogy küszöbön áll az adózás rendjéről szóló törvény módosítása, várhatóan augusztus végén véglegesítik az új jogszabályt. Ez minden bizonnyal összefüggésben van a korábban Vida Ildikó által vezetett adóhivatalt érő kritikákkal, jelenlegi információink szerint ugyanis éppen olyan pontokon lesz majd változás, amelyeket Vida idejében például Lázár János is szóvá tett. Így például gyorsabbá válhatnak az ellenőrzések, változhat a bírságok mértéke, és lehet, hogy bizonyos részlegeket a kormányhivatalok alá, Lázár János fennhatósága alá szerveznek. Hogy miről van szó pontosan, arról itt írtunk.

Megnéztük azt is, hogy mi történt a romániai boltokban azután, hogy keleti szomszédunk 24-ről 9 százalékosra csökkentette az áfa kulcsát. A határ menti bevásárlást ez serkentheti a román oldalon, de előbb érdemes itt tájékozódni, miért éri meg átautózni.

Apropó, autó: a Jaguár végül nem Magyarországot választotta, így Szlovákiában készülnek majd a Land Roverek, a benzin viszont megint olcsóbb lett a héten.

És bár biztosan nem olcsó, de legalább eladó Silvio Berlusconi művulkánnal és hét medencével felszerelt szardíniai villája, amely állítólag a szaúdi királyi családé lehet. Ez az adásvétel még nem zárult le, néhány értékesebb budai ingatlan eladására viszont pont került a héten. Ott a Magyar Nemzeti Bank volt a vevő.