Csalt is a petesejtjeit áruló nő

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Kiyoshi Takahase Segundo

-

Hamis papírokkal igazolták a rokonsági kapcsolatot a donációs eljárásban.


Vádat emelt a petesejtjeit interneten áruló 36 éves nő ellen a Fővárosi Főügyészség. A petesejteket megvásárló öt nő ellen az emberi test tiltott felhasználása, illetve annak kísérlete a vád. Az adományozót ennek a bűncselekménynek a bűnsegédi elkövetésével és csalással vádolják – írta közleményben Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A vádlott 2013-ban és 2014-ben egy internetes portál petesejt-donációval foglalkozó fórumán álnéven hirdette magát. Így ismerkedett meg meddő nőkkel, felajánlotta nekik a petesejtjét, amiért több esetben pénzt is kért. Emellett a donációs eljárás során felmerülő költségekre – utazásra, orvosi vizsgálatokra – hivatkozva is pénzt kért.

A nő néhány embernek valóban adott petesejtet. Ezekben az esetekben az egészségügyi törvény szerinti rokonsági kapcsolat igazolására többnyire hamis iratokat is készítettek, együtt keresték fel a közjegyzőt.

A vádlott tudta, hogy a biológiai korlátok miatt egyszerre több embernek nem adományozhat petesejtet, ezért a vád szerint később csupán a sértettek pénzének megszerzése volt a célja – írta a főügyész.