Csalódtak az oroszok Trump elnökben

Fotó: MTI/EPA / Shawn Thew

-

A háborút továbbra is valószínűtlennek tartják a megkérdezettek.


A Szíria elleni amerikai katonai csapás után Oroszországban 7-ről 39-re nőtt azok az aránya, akik negatívan viszonyulnak Donald Trump elnökhöz – áll a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet felmérésében.

A Trumpot kedvelők aránya 38-ról 13 százalékra csökkent. A megkérdezettek körében az amerikai elnökhöz való érzelmi viszonyulás tekintetében a bizalmatlanság (31 százalék), a közömbösség (29 százalék) és a csalódottság (19 százalék) dominál.

A válaszadók szerint az orosz-amerikai kapcsolatok romlottak az elmúlt hónaphoz képest: 42 százalék feszültnek, 28 hűvösnek, 12 pedig ellenségesnek minősítette őket. 63 százalék továbbra is lehetetlennek vagy rendkívül valószínűtlennek tartja Oroszország, illetve az USA vagy a NATO összecsapását, ám azok aránya, akik a háború lehetőségével számolnak, 30 százalékra nőtt.

Valerij Fedotov, a VCIOM vezérigazgatója szerint az új "enyhüléssel" kapcsolatos várakozások még nem oszlottak el teljesen, az oroszok körében egyre kevésbé tapasztalható a korábbi, Trumppal kapcsolatos derűlátás.

A VCIOM és a Szputnyik közös közvélemény-kutatását április 11-12-én, egy 1200 fős mintán végezték, a statisztikai hibahatár 3,5 százalékpont.