Csalódottan olvasták Katar válaszát az ultimátumot adó államok

Fotó: MTI/EPA / IAN LANGSDON

-

A szaúdiak szerint a bojkott folytatódik, amíg az emírség nem változtat politikáján.


Csalódottak Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminiszterei, és komolytalannak nevezték Katar elutasító válaszát. A kis emírség ellen bojkottot hirdető négy ország nem jelentett be további szankciókat.

„Általában véve nemleges és minden tartalmat nélkülöző volt a válasz, amit a négy állam kapott" – mondta Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter. Szerinte Katar nem jelezte, hogy felhagyna eddigi politikájával. Sukri szerint Doha képtelen megérteni a helyzet súlyosságát.

Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter szerint a politikai és gazdasági bojkott folytatódik, amíg Katar megfelelő módon nem változtat a politikáján.

A négy ország, továbbá Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, és kereskedelmi blokád alá veszi, mert terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Később csatlakozott Mauritánia és a Comore-szigetek, illetve Jordánia és Dzsibuti is korlátozta a diplomáciai kapcsolatokat Katarral.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein június 22-én 13 követelésből álló listát továbbított Katarnak, és tíz napot adott számára, hogy a válság rendezése érdekében egyezzen bele a követelések teljesítésébe. A határidőt két nappal meghosszabbították.

A követelések között szerepelt az al-Dzsazíra televízió bezárása, az Iránnal fennálló kapcsolatok szűkítése és a katari török katonai támaszpont felszámolása is. Az arab országok hangsúlyozták: feltételeik nem képezik alku tárgyát, és további elszigeteléssel fenyegették Katart, ha nem fogadja el követeléseiket.

Doha szerint az arab országok teljesíthetetlen követelések elé állították.

Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes szerint a katari török katonai támaszpont ügye egyedül Dohára és Ankarára tartozik, és sürgette az arab államokat, hogy vitás kérdéseiket testvérien rendezzék.