Csalódott egy muszlim fiúban, disznófejeket szórt szét a mecsetben

Forrás: Nyugat.hu/Szombathely MJV Közterület-felügyelet

-

Vallási érzelmek megsértésével vádolt meg a varsói ügyészség egy lengyel asszonyt, aki sertésfejeket szórt szét a nemrégen megnyílt fővárosi mecsetben.


A 29 éves nőt szerdán vette őrizetbe a rendőrség, mivel a múlt szombaton az Ochota varsói negyedben felépült mecsetben és előtte a bejáratánál disznófejeket szórt szét. A csütörtöki kihallgatás során a gyanúsított bevallotta tettét. Ezután emeltek vádat ellene a vallási érzelmek megsértése címén. A vétség két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A vádlott mecsetgyalázást követett el, mivel a Korán tisztátalan állatnak tartja a sertést.


A nő a lengyel Radio ZET szerint korábban levelet írt az egyik kereskedelmi televízió szerkesztőségének, melyben arra hivatkozik, hogy egy muzulmán vallású fiatalember elutasította érzelmeit. A tettét ezért „a szerelmi csalódás művészi kifejezésének” nevezte. A varsói muzulmán közösség „a faragatlanság és az intolerancia” megnyilvánulásának minősítette a történteket.

A varsói Ochota negyedben felépült, július elején megnyitott mecset és a mellette működő kulturális központ a második ilyen jellegű létesítmény a lengyel fővárosban. Az elsőt 1993-ban, Wilanów negyedben nyitották meg egy erre a célra átépített régi villában.

Az újabb mecsetet a két legnagyobb lengyelországi muzulmán egyesület egyike, a Muzulmán Liga (LM) építtette. Az LM tagjai mindenekelőtt a közel-keleti országokból betelepültek, valamint a muzulmán hitre áttért lengyelek.
A mecsetet 2010-ben kezdték el építeni és eredetileg a 2012-re tervezték a megnyitását, de az késedelmet szenvedett a helyi lakosok tiltakozásai miatt. 2014-ben az épülő mecsetre ismeretlen személyek lőfegyverből több lövést adtak le. Lengyelországban jelenleg összesen 6 működő mecset található, többek között a balti-tengeri Gdanskban, valamint a nyugat-lengyelországi Poznanban.