Csalódott az ENSZ-ben gyermekmolesztáló katonákat felfedő segélymunkás

Fotó: AFP / ORLANDO SIERRA

-

Anders Kompasst meghurcolták, pedig egy olyan ügyre hívta fel a figyelmet, amivel senki sem törődött. Nem biztos benne, hogy az ENSZ-ben folytatja a pályafutását.


Felmentették a vádak alól Anders Kompasst, aki kiszivárogtatta a francia hatóságoknak, hogy az ENSZ békefenntartók szexuális szolgáltatásokat követeltek az ételért és vízért cserébe a Közép-Afrikai Köztársaságban. Az ENSZ emberi jogi főbiztosi hivatalának helyszíni műveleti igazgatójaként dolgozó segélymunkás nem csak a visszaélések ténye zavarta, hanem az is, hogy a nemzetközi szervezet semmit sem tett az ügyben.

Kompasst a szexuális zaklatási ügyeket feltáró titkos ENSZ-jelentés kiadása miatt felfüggesztették, és a kirúgás is fenyegette. A dokumentum nem csak a francia hatóságoknál kötött ki, hanem a Guardian újságíróinál is, akik felhívták a figyelmet az eltussolt molesztálási ügyekre. Miután a lap megírta a gyermekeket kihasználó francia békefenntartók ügyét, az ENSZ többször kárhoztatta a szivárogtatót.


A Közép-Afrikai Köztársaságban egy évtizeden keresztül dúlt a polgárháború


A belső vizsgálat végén azonban levélben közölték Anders Kompasszal, hogy felmentették minden vád alól. A szivárogtató felmentésének ideje egybeesik azzal a független vizsgálóbizottság által kiadott jelentéssel, amely szinték Kompass ártatlanságát állapította meg. A Ban Ki-Moon főtitkár által felkért bizottság szerint az ENSZ nagy, rendszerszintű hibájára mutat rá, hogy semmi nem történt a katonák ügyében.

"Felszabadultságot és szomorúságot is érzek. Még mindig rejtély, hogy miért döntött úgy az ENSZ-vezetés nagyobbik része, hogy ezt teszik velem, amikor tudták, hogy a szervezet mennyire rosszul kezeli az ilyen ügyeket" - mondta Kompass a Guardiannek, aki szerint példát akartak vele statuálni. A vizsgálat arra volt jó a segélymunkás szerint, hogy a fiatalabbak tudják, mivel jár a szivárogtatás.


2013 decembere és 2015 nyara között több gyermeket is bántalmaztak szexuálisan a banguii menekülttáborban


Nem a felmentés az első megerősítés, amit a svéd szivárogtató kapott. A francia hatóságok, akik saját vizsgálatot indítottak a gyermekeket szexuálisan bántalmazó katonák ellen, már akkor megköszönték az információkat, amikor az ENSZ még vádlottként kezelte Kompasst.

Az ENSZ még mindig tartozik egy bocsánatkéréssel a meghurcolt tisztségviselőnek. A január nyolcadikán megkapott felmentő levél óta semmilyen reakciót nem kapott vezető ENSZ-tisztségviselőtől. A nemzetközi szervezetben ledolgozott 17 év után, most újra a helyét keresi, és egyáltalán nem biztos abban, hogy az ENSZ-en belül találja meg.