Jobbikosokat vizsgál az EU csalás elleni hivatala

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

Az Origo szerint az EU csalás elleni hivatala (OLAF) vizsgálatot indított Kovács Béla jelenlegi és Szegedi Csanád volt európai parlamenti képviselő alkalmazottai és látogatói miatt.


A korábbi és jelenlegi jobbikos EP-képviselők ellen Molnár Balázs, az EP volt szerződéses tisztviselője, illetve mások is feljelentést tettek. Az Origo cikke szerint Molnár számos korrupciógyanús ügyre látott rá, amelyek miatt februárban tett vallomást az OLAF-nál, de Lenhardt Balázs, korábbi jobbikos országgyűlési képviselő is feljelentést tett még korábban az ügyben, igaz, ő csak Szegedi Csanád ellen.


Az OLAF azt vizsgálja – írja az Origo –, hogy a két képviselő visszaélt a gyakornokok, asszisztensek foglalkoztatására kapott 21 ezer eurós keretükkel, ugyanis csak papíron foglalkoztatták őket.

Molnár a lapnak elmondta: Kovács Béla egy korábbi országgyűlési képviselői asszisztenst, Juhász Szabolcsot, Szegedi Csanád pedig Novák Elődöt, a Jobbik alelnökét és még egy Jobbik-tagot, Virág Józsefet alkalmazta így.

A látogatók után kapott keretükkel is visszaélhetett a két képviselő, ugyanis erdélyi és kárpátaljai diákokat olcsó helyen szállásoltak el, majd a költségek és a fejpénz közötti összeget saját zsebbe rakták el.

A lap úgy tudja a csalás elleni hivatal vizsgálja a Kovács Béla által alapított Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét is.


Egy igen, két nem

A lap megkérdezte Juhász Szabolcsot is, de ellentmondásba keveredett. Elmondása szerint neki nem is kellett Brüsszelben tartózkodnia, mert a képviselő beregszászi és szatmárnémeti irodájának az ügyét intézte Budapestről. A baleset- és betegbiztosítási szerződésben azonban tartózkodási helyeként Brüsszel szerepel.


Az Origónak Szegedi elismerte, tud a vizsgálatról, de a vád szerinte légből kapott. Hozzátette, ő és munkatársai is becsületesen jártak el. Szegedi a VS.hu-val azt közölte, hogy az OLAF egy magánszemély bejelentése nyomán adminisztratív jellegű vizsgálatot folytat, de nem gyanúsítja semmilyen szabálytalanság elkövetésével, nem folytat nyomozást ellene.

Kovács Béla és a Jobbik azonban úgy nyilatkozott, nem tudnak az eljárásról. „Ha bebizonyosodik, hogy valami mégsem stimmelt, és valami szabályszegés történt”, akkor a törvény ereje sújtson le az érintett politikusra – fogalmazott Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője sajtótájékoztatóján.

Kovács Béla, aki korábban kémbotrányba keveredett 2010 óta képviseli az Európai Parlamentben a Jobbikot, Szegedi Csanád pedig 2009 és 2012 között képviselte, ekkor ugyanis kilépett a pártból. 2014 közepéig azonban továbbra is EP-képviselő maradt.