Csalással szerzett jutalékot a biztosítótól

Fotó: Imaginechina / Xie zhengyi

-

Vádat emeltek egy 180 milliós, biztosító elleni csalás miatt.


Egy biztosítótársaság terhére elkövetett, több mint 180 millió forintos csalás miatt emelt vádat a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség. A férfi 2009 nyarától volt az ügyvezetője egy társaságnak, amely biztosításközvetítői tevékenységgel foglalkozott. Októberben kötött megbízási szerződést egy biztosítóval euróalapú életbiztosítási termékének közvetítésére.

Azt tervezte, hogy – a biztosítót megtévesztve – jelentős összegű biztosításközvetítői jutalékot szerez meg. Azt állította, olyan szerződéses konstrukció keretében közvetíti ki a terméket, amelyben az ő cégének, illetve az azzal megbízási viszonyban álló cégeknek az alkalmazottai lesznek a biztosítottak.

Ők azt a tájékoztatást kapták, hogy kedvezményként 2 éven át a vádlott közvetítő cége fizeti helyettük a biztosítás díját. A jutalék kifizetéséhez szükséges időre a cég be is fizette az esedékes díjakat, de utána semmilyen díjfizetés nem történt. A szerződéshez szükséges, még kitöltetlen iratokat a biztosítottak jóhiszeműen, átolvasás nélkül írták alá.

A vád szerint a férfi cége 2009 októbere és 2010 augusztusa között 156 emberre kötött életbiztosítást, és több mint 180 millió forint jutalékot vett fel jogosulatlanul.