Csalás: nem is a svájciak találták fel a svájci bicskát

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól, vízvezeték-hálózattól eltekintve is van még valami, amit a rómaiak adtak nekünk.


„Kit anya szült, az mind csalódik végül” – írta József Attila Kései sirató című versében. Mi is ezt érezzük: Európa egyik legtartósabb, vidám, piros legendája, a svájci bicska tulajdonképpen hazugságon alapul.

A svájci kés innováció voltát megkérdőjelező eszköz 1990-ben került a cambridge-i Fitzwilliam Múzeum tulajdonába. A római bicska valószínűleg egyedi darab – nem jutott belőle minden légiósnak, de még a centurióknak sem – egy gazdag utazó készíttethette magának. Az ötlet viszont nem unikális, egy bulgáriai sírban és egy olasz ásatáson is leltek már hasonlót. Sőt egy svájci magángyűjteményben is található egy példány.A rómaiak multifunkciós eszköze a következőket tartalmazta: kanál, villa, késpenge, tüske, fogpiszkáló és spatula. A felsorolásból fájón hiányzik a dugóhúzó, amelyet az 1600-as évek végéig nem találnak még fel, valamint a sörnyitó. Utóbbi hiányát is meg lehet bocsátani, hiszen a sima söröskupak csak 1892 óta létezik, egy William Painter nevű baltimore-i feltaláló szabadalmaztatja, ahogy a sörbontót is.

A római eszköz nagyrészt ezüstből készült – viszonylag jól meg is maradt –, egyedül a vasból készült pengét ette meg a rozsda. Igazán jó eredmény ahhoz képest, hogy a cambridge-i Fitzwilliam Múzeum katalógusa szerint az időszámításunk szerinti 200-as évekből származik az eszköz.


Ennél csak nagy testvére, a svájci katonai láncfűrész hatékonyabb


A legendás bicskát ezzel szemben a 1880-as években rendelte meg a svájci hadsereg. A cél az volt, hogy a katonák olyan késsel rendelkezzenek, amellyel szét lehet szerelni a puskájukat, és ki tudják bontani az ételkonzervet. Az első 15 ezer példányos megrendelés olyan váratlanul érte az ország iparát, hogy a svájci cégek helyett a német Wester&Co vitte el. Később a Victorinox és a Wenger felesben teljesítette a megrendeléseket, amíg az előbbi fel nem vásárolta az utóbbit 2005-ben.


Soldatenmesser – ez valóban katonai kés


A svájciak, ha nem is tarolták le a katonai piacot, de elég sok ország hadseregének adták el a saját katonai késüket. Svájci bicskája van a német, a maláj, az amerikai, a francia és a holland katonának is. A popkultúrába is beépült McGyver miatt, aki mindent azzal a késsel javított meg, amellyel amúgy egy májkrémes zsemlét sem lehet rendesen megkenni.

Ezzel szemben Róma meg sehol sincs.