Családtámogató központokat húzna fel az ENSZ a menekültek útvonalán

Fotó: MTI/EPA / GEORGI LICOVSZKI

-

Az ENSZ húsz családtámogató központot tervez a menekültek által használt balkáni útvonalon a családok és a kíséret nélkül utazó gyerekek védelmére – közölte pénteken az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).


Ezek az úgynevezett kék pontok (Blue Dots) átmeneti időre biztonságos szállást, létfontosságú szolgáltatásokhoz való hozzáférést, védelmet, játszási lehetőséget a gyerekeknek, továbbá jogi tanácsadást is nyújtanak egy helyen a migrációs áradattal mozgó gyerekeknek és a családoknak.


„Nagyon aggódunk a kíséret nélkül utazó kisfiúk és kislányok jólétéért” – mondta az UNHCR egyik szóvivője. Különösen az egyedül utazó, illetve a szüleiktől elszakított gyerekek vannak kitéve a betegségek, traumák, erőszak, embercsempészet és zaklatás veszélyének.

Jelenleg a görög égei-tengeri szigetekre érkező migránsok 60 százalékát nők és gyermekek teszik ki. Tavaly szeptemberben még csak 27 százalékát tették ki a menekülteknek.


Fontos szerepet szánnak a központoknak a családok újraegyesítésében is. Számos gyerek veszti ugyanis szem elől szüleit a határokon kialakult káoszban és a migránsokat szállító buszjáratoknál jelentkező tülekedéseknél. Az ENSZ szerint néhány ilyen létesítmény már üzemel Görögországban, míg mások az elkövetkező három hónap során kezdhetik meg működésüket ott, illetve Macedóniában, Szerbiában, Horvátországban, valamint Szlovéniában.


Ban Ki Mun elítélte a balkáni országok korlátozásait

Az ENSZ-főtitkár a pénteken kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a térségbeli országok (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia) által foganatosított korlátozások, miszerint naponta csak maximum 580 migránst engednek át a határon, nem állnak összhangban a menekültek helyzetére vonatkozó 1951-es genfi konvencióval.