Családi ügyeket próbál rendezni a püspöki szinódus

Fotó: MTI/AP / Alessandra Tarantino

-

Ferenc pápa szerint az egyház nem ítélkezik. A Szent Péter-bazilikában viszont arról beszélt, hogy a mai társadalom egyre kevésbé képes tartós párkapcsolatokat kötni.


A mai társadalom kórrajzát vázolta fel Ferenc pápa a vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén, amellyel megnyitotta a családról szóló rendes püspöki szinódust. A szinóduson részt vevő 270 püspökkel együtt bemutatott misén Ferenc pápa azt szorgalmazta, hogy az egyház ítélkezés helyett nyitott ajtókkal várja és fogadja be a sérült családokat.

A pápa megerősítette a házasság felbonthatatlanságának római katolikus tanítását. Kijelentette: a mai társadalom egyre kevésbé képes tartós párkapcsolatokat kötni: „A tartós, hűséges, lelkiismeretes, stabil és gyermekáldástól kísért szeretetet nevetségesnek tüntetik fel, és úgy tekintenek rá, mintha elmúlt korok hagyatéka lenne”. Ellentmondásnak nevezte, hogy a legfejlettebbnek tartott társadalmakban a legalacsonyabb a népességszaporulat, a legnagyobb az abortusz, a válás, az öngyilkosságok aránya, valamint a környezetszennyezés is. A házasság intézménye az egoizmussal teli társadalmat félelemmel tölti el, de a mai ember is vágyódik a valódi szeretetre, a házasság nem utópia – tette hozzá a pápa.

Ami a kortárs család szerepével és problémáival foglalkozó püspöki szinódust illeti, Ferenc pápa kijelentette, hogy az egyház nem ítélkezik, hanem tábori kórházként és jó szamaritánusként ápolja a sebzett emberiséget. Arra kérte a püspököket, hogy tanácskozásukon az igazság keresését a szeretettel párosítsák.

Ferenc pápa rámutatott arra, hogy a mai emberiség nagyon erősnek érzi magát, viszont súlyos drámája a magányosság. A magukra hagyott időseket, az özvegyeket, a házastársuktól elhagyott nőket és férfiakat, a háború és üldözés elől menekülő migránsokat említette, azokat, akik úgy érzik, senki sem érti és hallgatja meg őket, a selejt kultúráját hirdető fogyasztói társadalom áldozataivá váló fiatalokat. „A globalizált világban, ahol egyre több a luxusotthon és felhőkarcoló, egyre kevesebb az otthon és a család melege” – jegyezte meg Ferenc pápa.

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a társadalom ne magába zárkózó erőd legyen, hanem befogadó családok alkossák. Hozzátette: „fájdalmas boldogtalan, a szegénység és a háborúk elől menekülő gyermekeket látni, akik ajtóinkon kopogtatnak, szívünkhöz szólnak, segítségünkért könyörögve".

A püspökök tanácskozását hétfőn Ferenc pápa nyitja meg a vatikáni szinódusi teremben. A szinódus október 25-ig tart.

Nem sokkal a családdal foglalkozó szinódus kezdete előtt jelentette be egy magas rangú vatikáni pap, hogy meleg. A Vatikáni Hittani Kongregáció titkáraként dolgozó lengyel Krysztof Olaf Charamsa szerint „itt az ideje, hogy az egyház odafigyeljen a meleg hívőkre is és megértse, hogy a teljes önmegtartóztatás és a szerelem nélküli élet embertelen”. A Vatikán a papot felmentette.