Családi problémái lehettek a grazi ámokfutónak

Fotó: MTI/AP / Ronald Zak

-

A férfi legalább három embert halálra gázolt és többeket súlyosan megsebesített, mikor autójával a gyalogosok közé hajtott Graz belvárosában. Időközben kiderült, az egyik halálos áldozat egy négyéves kisfiú. A férfi az autóból kiszállva késsel hadonászott. A rendőrök elfogták.


Terepjáróval száguldozott és járókelők közé hajtott szombaton az ausztriai Graz belvárosában egy 26 éves férfi. Az ámokfutása következtében legalább hárman meghaltak, és 34-en megsérültek, közöttük három gyerek. Hat felnőtt állapota válságos, 11 beteg van életveszélyben.

Josef Klamminger stájerországi rendőrfőkapitány kizárta a politikai, a vallási és egyéb szélsőséges indíték vagy a terrorizmus lehetőségét. Az első információk alapján a férfinak családi problémákra visszavezethető pszichózisa lehet, vagyis elveszíthette a kapcsolatot a valósággal. A rendőrkapitány szerint a Graz környékén élő, boszniai származású, osztrák ámokfutó már korábban is viselkedett erőszakosan. A házas, kétgyerekes férfit május 28-án házastársi erőszak miatt utasították ki otthonából.


Viszik az egyik sérültet


Szemtanúk szerint az ámokfutó 100 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott a Graz belvárosában fekvő Herrengasse nevű, nyüzsgő, kávézókkal teli utcában. Egy szemtanú az osztrák közszolgálati médiának (ORF) azt mondta, a sofőr néhány gyalogost úgy ütött el, hogy azok nekicsapódtak a szélvédőnek, átrepültek a járművön, majd a hátsó részén értek földet. Egy másik szemtanú először lövöldözésre gyanakodott, mert az autó több karosszéket is magával sodort, ami nagyot csattant.

Az ORF szerint az ámokfutó válogatás nélkül hajtott neki járókelőknek.


Az ámokfutó autója


A Der Standard című osztrák napilap úgy tudja, hogy a terepjáró sofőrje először az ugyancsak zsúfolt Kaiser Josef téren ütött el egy biciklist, majd a grazi Opera kávézója környékén támadt gyalogosokra, mielőtt végigszáguldott volna a Hamerlinggassén, utána pedig a Herrengassén. Az egyik gázolást látta Graz polgármestere is. Az utcákon pánik tört ki, az emberek az épületekbe menekültek az ámokfutó elől.A rendőrség lezárta a grazi belvárost, és kiürítették a város főterét is. A történtek miatt a Herrengasse utcában több üzlet bezárt. A helyszínre hatvan mentőautó érkezett ki, és az osztrák autóklub négy helikoptert küldött Grazba, hogy a sérülteket mielőbb kórházba szállíthassák.Osztrák híradó a tragédiáról


Egy másik beszámoló Grazból