Csaknem százan nyújtottak be menedékjogi kérelmet kedden

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Az első nap összesített adatai szerint kedden 94-en nyújtottak be kérelmet a Magyarországra történő beléptetés és menekültstátus iránt - mondta Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szerdai sajtótájékoztatóján. Eddig 48 döntés született, összesen heten fellebbeztek ellenük.


A kérelmezők között 13 gyerek volt, az állampolgársági összetétel szerint pedig afgán, bangladesi, kongói, pakisztáni, szír és szomáliai emberek.


Az ügyekben 48 közigazgatási döntés már megszületett, az elutasítások ellen heten fellebbeztek a bíróságnál, és 19 kérelem volt elfogadhatatlan, ami azt jeleni, hogy a kérelmezők nem működtek együtt az eljárásban a magyar hatóságokkal – magyarázta.

Közösségi szállásra több tucat embert szállítottak, akiknek az ügyében még zajlik az eljárás, ők elsősorban családosok.


Szerda délután már elkezdődnek az első tárgylások is

Kedden a zöldhatáron 316 emberrel, míg szerdán 0 órától reggel 9 óráig 203 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Összesen 46 büntetőeljárás indult és szerda délután már megtartják az első bírósági tárgyalást is - tette hozzá.


Bakondi György röviden felvázolta a pillanatnyi helyzetet a déli határszakaszon, Csongrád megyében. Beszámolója szerint a röszkei autópálya-határátkelőhelyen néhány százan tartózkodnak a határ szerb oldalán, a közúti határátkelőhelynél és Ásotthalomnál pedig néhány tucat ember vár arra, hogy beléphessen az országba. A menekültek időnként követelőznek, kiabálnak.


Hozzátette, hogy megkezdődött a második nap az új jogi szabályozások érvényesítésében, és az adatok azt mutatják, hogy míg az év elejétől több mint kétszázezren érkeztek a zöldhatáron, most a tiltott határátlépések száma nagyságrendekkel esett vissza.
„Nagyon bízunk abban, hogy az intézkedéseink eredményeképpen az a migrációs nyomás, mely egész Magyarországot és rajtunk keresztül egész Nyugat-Európát is érte, mérséklődik, illetve más útvonalra kerül".