Csaknem minden ápolót bántottak már a munkahelyén

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Egy kutatás szerint a szakdolgozók 87 százalékát érte munkahelyén valamilyen atrocitás, noha az egészségügyi dolgozók közfeladatot ellátó személyek, fokozottabb védelem illeti meg őket. Ők még szigorúbb törvényt szeretnének.


Továbbra is gyakoriak az ápolók ellen elkövetett erőszakos cselekmények annak ellenére, hogy az egészségügyi dolgozók évek óta közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így fokozottabb büntetőjogi védettséget élveznek. Egy kutatás szerint a szakdolgozók 87 százalékát munkája során már érte valamilyen atrocitás- írja a Magyar Nemzet.


Az Ápolási szakmai kollégium felkérésére készített kutatásból kiderült, hogy a szakdolgozók 51 százalékát egy-két alkalommal, 29 százalékát több esetben is érte már valamilyen komoly kellemetlenség. Hét százalékuk pedig arról számolt be, hogy ez rendszeresen fordul elő munkája során. Az ápolók 37 százaléka fizikai támadással, csaknem 8 százaléka pedig már szexuális zaklatással is találkozott.

Leginkább a betegek részéről lehet számítani agresszív megnyilvánulásra. A vizsgálat kitért arra is, mi váltja ki a betegek és hozzátartozóik részéről az agresszív viselkedést. Az ápolók szerint legtöbbször a kulturális különbségek, a média egészségüggyel kapcsolatos negatív hatása, a betegjogok megváltozása, valamint a megnövekedett várakozási idő az erőszak forrása.

A megkérdezettek szerint elsősorban a törvény szigorításával, a túlterheltség megszüntetésével, a társadalmi, szakmai, erkölcsi presztízs erősítésével, és a betegek, illetve hozzátartozóik megfelelő tájékoztatásával lehetne megelőzni a bántalmazásokat.

Felmondott a fekete ruhás nővér

Felmondott a Péterfy Sándor utcai kórházban az a nővér, aki néhány hete az ápolók ki nem fizetett túlóráiról beszélt az RTL Klubnak. Most figyelemfelkeltő akciót indított egy közösségi oldalon, és szombaton fekete ruhában akart tiltakozni az egészségügyben dolgozók helyzete ellen. Az akcióhoz többen is csatlakoztak, akik közzétették a fényképüket, melyen fekete köpenyben dolgoznak. A demonstrációt szervező nővér is fekete ruhában ment be dolgozni, ezért a kórház ápolási igazgatója és osztályvezető főnővére felszólította, hogy öltözékét cserélje vissza a kórház formaruhájára. A fiatal nővér levette a fekete ruhát, de azonnali hatállyal felmondott.