Csaknem háromezer migránst mentettek ki a líbiai partoknál

-

A kimentettek között rengeteg volt az egészen kicsi gyermek is. Az utóbbi hónapokban nem ritka, hogy napi négyezer embert mentenek ki a Földközi-tengerből.


Több száz nő és gyermek, közöttük igen sok csecsemő is a kimentettek között van - közölte az olasz parti őrség és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil szervezet, valamint a Migrant Offshore Aid Station (MOAS) máltai székhelyű segélyszervezet.


„Ez volt az eddigi legsűrűbb napunk. Az Orvosok Határok Nélkül és a MOAS 1658 embert mentett meg. Ez azonban nem a mi munkánk lenne" - számolt be az MSF a Twitteren.

Száztizenhárom, főleg a kelet-afrikai Eritreából származó gyermek - közöttük harminc öt éven aluli - a Főnix nevű hajó fedélzetén talált menedéket. Ezt a hajót az MSF és a MOAS bérelte ki, hogy segítse a bevándorlókat, akik megpróbálnak átkelni a Földközi-tengeren Európába.

Az MSF által bérelt másik hajó, az Argosz 993 embert mentett ki. Közöttük 358 nő és 79 gyermek volt. Az olasz parti őrség és a haditengerészet azt jelentette, hogy 1219 embert mentettek meg a líbiai partoknál. 838 bevándorlót három igen rossz állapotú hajón szállítottak. A Földközi-tengerből kimenekített migránsok száma ezen a nyáron már többször is meghaladta a napi négyezret.