Csaknem ezer utast érint a sztrájk Budapesten

-

Három napig tarthat a sztrájk, két müncheni járat kivételével törölték a járatokat.


A Lufthansa légi utaskísérőinek szerdán kezdődött, várhatóan három napos sztrájkja miatt a légitársaság valamennyi Budapest-München és Budapest-Frankfurt között közlekedő járatát törölték, két müncheni járat kivételével, ez 950 utast érintett - mondta a Lufthansa repülőtéri vezetője. Szerdán összesen hét járatpárt töröltek, emiatt vannak fennakadások.

Van utas, aki órákat vár a budapesti reptéren, mivel a múlt pénteken kezdődött sztrájk előrehaladtával számos más légitársaság szabad kapacitása is lecsökkent - tette hozzá Lichtenberger Tamás. Rengeteg utast adtak át másik légitársaságnak, egy-két - például tengerentúli - esetben azonban nem tudtak azonnali megoldást felajánlani, csak péntekre tudtak helyet biztosítani. Ilyen esetekben gondoskodnak szállásról és transzferről is.

Várják a fejleményeket, hogy sikerül-e a cégnek megegyeznie szerdán délután a független szakszervezettel (Ufo); ez dönti el a következő két nap sorsát. Ebben benne van az is, hogy pénteken éjszakáig sztrájkolnak a légi utaskísérők, de az is lehet, hogy csütörtökön minden járat elindul az eredeti menetrend szerint.

A csaknem 19 ezer ágazati dolgozót képviselő Ufo szakszervezet még kedden bejelentette, hogy megakadályozza péntek estig Frankfurtban, Münchenben és Düsseldorfban a német légitársaság összes közép- és hosszú távú járatának indítását.

Kedden este a Lufthansa azt közölte, hogy szerdán 930 járatát törölte, ami csaknem 100 ezer utast érint. Kedden a Lufthansa 136 járatát törölték. A munkabeszüntetés Düsseldorfban a rövid- és hosszú távú járatok mindegyikét érintette. Frankfurtban és Münchenben csak a hosszú távú járatokra vonatkozott. A Lufthansa számításai szerint a sztrájk napi több mint 10 millió euró bevételkiesést okoz.