Csaknem ezer német mecsetet irányítanak Ankarából

Fotó: Getty Images / Thomas Starke

-

A Welt am Sonntag szerint így több millió németországi muszlim vallási életét befolyásolják a Törökországból fizetett hitszónokok.


A Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) nevű szervezet 900 németországi vallási közösséget fog össze és közvetlenül a török állami vallásügyi hatóság irányítása alatt áll. A hatóság jelentőségét mutatja, hogy átszámítva mintegy 600 milliárd forintos költségvetése meghaladja számos minisztérium, például a külügyminisztérium büdzséjét, és 120 ezer munkatársat foglalkoztat – idézi a lapot az MTI.

A DITIB a Welt am Sonntag kérdésére azt ugyan nem árulta el, hogy mennyi pénzt kap Ankarától, de azt közölték, hogy jelenleg nagyjából 970 olyan hitszónok dolgozik a DITIB hálózatához tartozó németországi mecsetekben, akiket a török állami vallásügyi hatóság küldött az országba. Megbízásuk öt évre szól. A lap szerint a feladat az iszlám egy konzervatív szunnita válfajából és a török nyelvből álló „pántörök önazonosság" terjesztése és erősítése. A politika és a vallásos kultúra határai azonban esetenként összemosódnak, így előfordul, hogy a DITIB-hez tartozó mecsetekben a török kormánypártot, az Igazság és Fejlődés Pártját (AKP), valamint Recep Tayyip Erdogan török elnököt támogató propagandát folytatnak, de előfordulnak antiszemita megnyilatkozások is.

Az AKP ideológiája és a szalafizmus - a szélsőséges iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata - közötti határ is elmosódik - mondta a Welt am Sonntagnak még tavaly Abdel-Hakim Ourghi, a freiburgi egyetem vallási szakértője, aki szerint az „Erdogan-kozmosz” egy sor alapvető kérdésben, köztük az erőszak alkalmazása vagy a férfi-nő viszony ügyében igen konzervatív, az iszlám VII. századi állapotának megfelelő vallásfelfogáson alapul, és a radikalizálódás előszobáját jelenti. A kutató hangsúlyozta: veszélyezteti Németországban a társadalmi integrációt, ha „török polgártársaink vallásának jövőjét külföldről határozzák meg".

Több politikus is bírálta a DITIB tevékenységét. A szervezetet „Törökország irányítja, és nem a német, hanem a török politikai felfogást közvetíti", ami elkerülhetetlenül konfliktusokhoz vezet – mondta a Welt am Sonntagnak Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, ismertetve pártja követelését, amely szerint az iszlám hitszónokok képzését állami felügyelet alá kell vonni. Hozzátette: a CSU mindenfajta külföldi politikai-vallási hittérítést elutasít, mert ez a tevékenység akadályozza a bevándorlók beilleszkedését.

Bírálták a DITIB-et a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) és az ellenzéki Zöldek részéről is, a CDU-s vezetésű szövetségi belügyminisztérium egyik szóvivője viszont kijelentette, hogy a szervezet folyamatos és konstruktív együttműködéssel segíti a muzulmán kisebbség képviselői és a szövetségi kormány érdekegyeztető testülete, a Német Iszlám Konferencia (DIK) munkáját.

A 82 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. Tavaly a menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban.