Csaknem az összes németországi tartományban voltak molesztálások

Fotó: MTI/EPA/DPA / MAJA HITIJ

-

A német rendőrség nyilvántartásában ma már jóval több szilveszteri molesztálási ügy szerepel, mint amennyiről eddig a nyilvánosságnak tudomása volt, az ország tizenhat tartománya közül tizenkettőben történtek ilyen jellegű bűncselekmények – közölték szombaton német sajtóorgánumok.


Eddig az említett esetekről szóló híradások főleg Kölnre (az erőszakos cselekmények „epicentrumára”) összpontosították a figyelmet, ahol az AFP szerint eddig mintegy ezer feljelentés érkezett a rendőrségre. Hamburgban több mint kétszáz hasonló panasszal keresték meg a rendfenntartó szerveket.


A Süddeutsche Zeitung című napilap az NDR és a WDR helyi televíziókkal együtt német hatósági forrásokra hivatkozva azonban arról írt, hogy mára az ismert esetek száma jóval nagyobb, mint korábban. A legtöbb szexuális erőszakcselekmény – lopásokkal kombinálva – Észak-Rajna–Vesztfáliában (főleg Kölnben, Düsseldorfban, Bielefeldben) történt, ebben a tartományban több mint ezer feljelentés született. De az esetek számát illetően kisebb mértékben érintett volt Hessen (31), Bajorország (27), Baden-Württemberg (25), Bréma (11) és Berlin (6) tartomány is. Egy-egy feljelentés érkezett a rendőrségre Alsó-Szászországban, Brandenburgban, Szászországban, Rajna-vidék–Pfalz tartományban és a Saar-vidéken.


Kölnben a feljelentések alapján szinte kizárólag nőket bántalmaztak, a szemtanúk szerint a támadók főleg kamaszok vagy 17 és 30 év közötti külföldi férfiak voltak. A kölni elkövetők a rendőrség szerint elsősorban Maghreb-országokból származó fiatalok voltak.


Aydan Özoguz, a német kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminisztere a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében úgy fogalmazott: a molesztálások ügye „megmérgezte” a légkört Németországban. Hozzáfűzte azonban, hogy néhány száz bűnöző nem képvisel egymillió menekültet.