Csaknem 6000 kiskorú menekült tűnt el tavaly Németországban

Fotó: AFP / CSABA SEGESVARI - illusztráció

-

Tavaly 8006 kiskorú menekült tűnt el, közülük csak 2171 került elő.


Németországban eltűntként tartanak nyilván csaknem hatezer kiskorú menekültet – írta kormányzati adatokra hivatkozva a Berliner Morgenpost című lap hétfőn. A szövetségi belügyminisztérium a parlament (Bundestag) megkeresésére adott válaszában azt írta, hogy 2015-ben 8006 kiskorú menekült tűnt el, és közülük 2171 került elő. Így jelenleg 5835 felnőtt kísérő nélküli kiskorú menekültet tartanak nyilván eltűntként. Többségük Afganisztánból, Szíriából, Eritreából, Marokkóból és Algériából érkezett.

Az ellenzéki Zöldek szerint „szomorú, hogy a kormány nincs riadókészültségben” annak láttán, hogy csaknem hatezer kiskorú hollétéről nem tudni semmit. Ez a hozzáállás a védelemre szoruló emberek legsérülékenyebb csoportjához újabb példája annak a „hidegszívűségnek”, amellyel a kormány nemrégiben korlátozta a családegyesítési jogot – mondta Luise Amstberg, a Zöldek frakciójának menekültügyi szóvivője. Hozzátette: aggasztó, hogy a kormány nem veszi komolyan a prostitúcióra kényszerítés és a kizsákmányolás egyéb formáinak veszélyét, amely az eltűnt kiskorúakat fenyegeti.

Az európai rendőri együttműködési szervezet (Europol) januárban megjelent becslései szerint több mint tízezer, kísérő nélkül útra kelt kiskorú menekült tűnt el Európában az utóbbi másfél-két évben, minden második Olaszországban. Az Europol szerint valószínűleg nem mindegyikük került bűnözők markába, biztosan vannak olyanok is, akik megtalálták családjukat.