Csaknem 50 millió gyermek él gyökértelenül a világban

Fotó: MTI / Marjai János

-

Egy menekült gyermek ötször nagyobb valószínűséggel marad ki az oktatásból, mint egy nem menekült.


Az UNICEF Magyar Bizottság új gyerekjogi igazgatója a több mint harminc éve oktató Tausz Katalin. Fő feladata a gyerekjogok megismerését és védelmét célzó oktató, figyelemfelhívó kampányok vezetése. Munkája során a kormányzattal, civil szervezetekkel, szakemberekkel és gyermekekkel közösen dolgozik majd. Koordinálnia kell Gyerekjogi Civil Koalíciót is: a szakmai fórum célja, hogy aktívan együttműködjenek a civil szervezetek a szakértőkkel, egységes gyermekjogi fogalomrendszert dolgozzanak ki és, hogy a a világszervezet Magyarország számára kidolgozott ajánlásait végrehajtsa.

Tausz Katalin több mint 30 éve az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociálpolitika Tanszékének oktatója, 1995-től tanszékvezető. Kutatási területe a szegénység, gyerekszegénység, a fogyatékossággal élő emberek helyzete és a szociális ellátórendszer működése. Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, munkája során több mint száz konferencia és szemináriumon vett részt. A szociális ellátás fejlesztéséért és gyermekvédelemért járó Pro Caritate díjjal is elismerték.


A gyerekek oktatáshoz és szakképzéshez jutása a világszervezet egyik célja


Közel 50 millió gyökértelen gyermek van világszerte

Az ENSZ gyermekszervezete a világ több mint 150 országában működik. Munkájára egyre nagyobb szükség van: a szervezet jelentése szerint világszerte 50 millió gyerek él gyökértelenül, akik közül sokan más országokba vándorolnak egy jobb élet reményében.

A Gyökértelenül: Erősödő krízis helyzetben a menekült és migráns gyermek címmel publikált jelentés kijózanító képet festenek több millió gyerek és család életéről, akik számára biztonságosabbnak tűnik a veszélyes útra vállalkozni, mint otthon maradni. A konfliktusok és az erőszak gyakran traumatizálják őket, és a tengerbe fúlás, az alultápláltság, a kiszáradás, a gyermekkereskedelem, az emberrablás, a nemi erőszak, vagy akár a gyilkosság is veszélyeztetheti őket.

A jelentés szerint
  • a menedéket kereső gyerekek száma óriási és folyamatosan növekszik. 2015-ben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) védelme alatt álló gyermek menekültek közel 45 százaléka Szíriából és Afganisztánból származnak
  • 28 millió gyermek hagyja el otthonát – közöttük 10 millióan konfliktusok és erőszak miatt. Saját hazájukban kényszerültek elhagyni otthonukat körülbelül 17 millióan, számukra is rendkívül fontos a segítség, az alapvető szolgáltatások biztosítása
  • egyre több gyermek kel át egyedül országhatárokon. 2015-ben közel 100 000 kíséret nélküli kiskorú igényelt menedéket 78 országban, háromszor annyian, mint 2014-ben. A kíséret nélküli gyermekek vannak leginkább kitéve – többek között az embercsempészek és emberkereskedők általi - a kizsákmányolás és a bántalmazás kockázatának
  • További közel 20 millió migráns gyermek hagyta el világszerte az otthonát különböző okok, például súlyos szegénység vagy bandaháborúk miatt. Sokukat, mivel nincsenek irataik és bizonytalan a jogi státuszuk, különösen veszélyezteti a bántalmazás és az őrizetbe vétel. Mivel nem követik szisztematikusan nyomon helyzetük alakulását, védtelenek maradnak.


Egy menekült gyermek ötször nagyobb valószínűséggel marad ki az oktatásból


A jelentés szerint jelenleg Törökországban tartózkodik a legtöbb menekült és minden bizonnyal egyúttal a legtöbb gyermekkorú menekült is a világon. De népességszámához viszonyítva Libanon fogadja be a legtöbb menekültet: Libanonban nagyjából minden ötödik ember menekült. Ha az életszínvonal szerint osztályozzuk a befogadó országokat, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában és Pakisztánban a legmagasabb a menekültek koncentrációja.

Ahol léteznek a migráció biztonságos és legális formái ott ez a gyermekek és az őket befogadó közösségek számára is előnyökkel járhat. Egy, a migráció a magas jövedelmű országokra gyakorolt hatását vizsgáló elemzés szerint a migránsok több adót és szociális hozzájárulást fizetnek be, mint amennyit kapnak; alacsony és magas képzettséget igénylő munkahelyeken is foglalkoztatják őket, hozzájárulnak a befogadó ország gazdasági növekedéshez és fejlődéséhez.

Ám azok a gyerekek, akik elhagyják otthonukat, vagy erőszakkal távolítják el őket onnan, gyakran elesnek a migráció által nyújtott előnyöktől, például az oktatástól. Egy menekült gyermek ötször nagyobb valószínűséggel marad ki az oktatásból, mint egy nem menekült. A legrosszabb esetekben az idegengyűlölet közvetlen támadásokig fajulhat. Csak Németországban a hatóságok 850, menekültszállás ellen elkövetett támadást regisztráltak 2015-ben.

„Milyen árat fizetünk, ha nem biztosítjuk e fiatal emberek számára az oktatáshoz hozzáférés és az egészségesebb gyermekkor lehetőségét? Hogyan lesznek akkor képesek pozitív hozzájárulást nyújtani társadalmaik számára? Ha ez így lenne, az


nem csupán személyes jövőjükre vetne árnyékot, hanem társadalmaiknak is kárára lenne.

– mondta Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója.


2015-ben háromszor annyi gyerek igényelt menedéket, mint egy éve


A jelentés hat gyermekvédelmi fealadatot jelöl ki:
  • a menekült és migráns, legfőképpen a kíséret nélküli gyerekek védelme a kizsákmányolás és erőszak ellen
  • a menekültstátuszért folyamodó vagy migráns gyerekek feltartóztatásának megakadályozása
  • a családok széthullásának megakadályozása
  • minden menekült és migráns gyermek oktatásának, illetve az egészségügyi és más minőségi szolgáltatásokhoz hozzáférés biztosítása
  • az erőteljes menekült és migráns hullám okainak kezelése
  • az idegengyűlölet, a hátrányos megkülönböztetés és a marginalizálás elleni fellépés