Vészesen nő az újabb nepáli földrengés áldozatainak száma

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

Már majdnem félszáz halottról tudni. Több mint ezer ember megsérült. A korábbi nepáli földrengés több mint 8 ezer életet követelt.


A nepáli belügyminisztérium szerint a dél-ázsiai országban 36-an haltak meg, és legalább 1117 ember megsérült. Az információáramlás lassú, a helyszínen lévő segélymunkások szerint szinte biztos, hogy tovább nő az áldozatok száma. Indiában, a Nepállal szomszédos Bihár államban legkevesebb tíz ember vesztette életét. A rendkívüli helyzetek indiai hivatala 335 sérültről tud.A legfrissebb hírek szerint a Richter-skála szerint 7,3-es fokozatú földrengést legalább hat utórengés követte, ezek között volt 6,2-es és 4,2-es erősségű is. Nepálban evakuálták a parlamentet, az indiai Újdelhiben és Kolkatában leállt a metró. Az újabb földrengés miatt bezárt Nepál egyetlen nemzetközi repülőtere Katmanduban. A fővárosban pánikot okozott az újabb szeizmikus aktivitás, az emberek az épületekből kirohantak az utcákra.


Képek a mai utórengésről


A földmozgás központja a nepáli fővárostól, Katmandutól 83 kilométerre keletre, a Mount Everest alaptábora közelében, a kínai határtól és a hegyvidéki Namcse Bazar nevű településtől nem messze, 18,5 kilométeres mélységben volt. Beszámolók szerint az erős szeizmikus aktivitást az indiai fővárosban, Újdelhiben és a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett.

Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés rázta meg a himalájai országot, amely az eurázsiai és a dél-ázsiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. A természeti csapás a legfrissebb adatok szerint legalább 8 046 halálos áldozatot szedett, és több mint 17 800-an sérültek meg.