Csaknem 400 ezer euróért keltek el Hitler festményei

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

Egy nürnbergi árverésen lehetett rájuk licitálni, a legdrágábbat százezer euróért vásárolták meg.


Adolf Hitler festményeiért fizettek 391 ezer eurót (122 millió forintot) a licitálók egy nürnbergi árverésen a hétvégén.

A legnagyobb árat, százezer eurót (31 millió forintot) a bajor Neuschwanstein kastélyt ábrázoló akvarellért fizették ki Kínából. Egy virágcsendéletért pedig 73 ezer eurónál (22,8 millió forintnál) csapott le a kalapács. A licitálók között kínai, brazil, francia, német befektetők voltak, és az Egyesült Arab Emírségekből is akadt érdeklődő – mondta el Kathrin Weidler az aukciósház képviseletében.

Az A. Hitler aláírással szignált képek 1904 és 1922 között születtek. A náci diktátor festőnek készült, és egy időben utcaképeket ábrázoló festményeinek eladásából élt. Művészettörténészek szerint Hitler képeinek ugyan nincs különösebb művészi értékük, de az alkotó különleges jelentősége révén történelmi dokumentummá váltak, van kereslet irántuk, és hamisítványok is kerülnek a piacra.

Tavaly novemberben Hitlernek a müncheni anyakönyvi hivatalt ábrázoló akvarellje 130 ezer euróért (mintegy 44 millió forintért) cserélt gazdát szintén a nürnbergi Weidler árverési ház egy aukcióján.