Csaknem 1,3 millió gyerekmunkást alkalmaznak Mianmarban

Fotó: AFP / KHIN MAUNG WIN

-

A kiskorúak nagy része 52 órát dolgozik hetente, órabérük átlagosan 95 forint.


Csaknem 1,3 millió gyerekmunkást alkalmaznak Mianmarban, a lakosság 10 százalékát.

A Munkaügyi, Bevándorlási és Népességügyi Minisztérium, valamint a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös kutatásából kiderül, hogy a gyerekek egy részét fizetés nélküli munkaerőként alkalmazzák a családi vállalkozásban vagy a földeken. Többségük heti 52 órát tölt munkával, bár a katonai állam törvényei tiltják, hogy a 14 és 16 év közötti gyerekek egy nap négy óránál többet dolgozzanak. Órabérük átlagosan 30 eurócent (körülbelül 95 forint).

A gyerekek 80 százalékát Mianmar vidéki részein fogják munkára, többségük a mezőgazdaság, halászat vagy erdőgazdálkodás területén segít be, de akadnak a kézműves, a kereskedelmi vagy éppen a szolgáltatási szektorban dolgozók is.


Az ILO becslései szerint világszerte 215 millió kiskorú dolgozik, közülük sokan teljes munkaidőben. Az ENSZ 2010-es adatai alapján az ázsiai és csendes-óceáni térségben az 5 és 17 év közötti korosztályban minden nyolcadik, a latin-amerikai régióban minden tizedik, míg Fekete-Afrikában minden negyedik gyereket munkára fognak.