Csak azért is kiadják Nyemcov jelentését az ukrán háborúról

Fotó: AFP / OLGA MALTSEVA

-

Április közepén kiadják Borisz Nyemcov összefoglalóját az ukrajnai háborúról, amelyen a nemrégiben meggyilkolt orosz ellenzéki politikus halála előtt dolgozott.


Ezt Ilja Jasin jelentette be, aki Nyemcovval közösen vezette a liberális RPR-Parnasz pártot. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a politikus közölte, a nyomozók ugyan többször átkutatták a meggyilkolt politikus lakását és irodáját, elvitték számítógépét és iratait, de munkatársai helyre tudták állítani anyagainak zömét. A dokumentumok egy részét Nyemcov a párt központjában tartotta, ehhez a nyomozók nem férhettek hozzá, egy másik részét pedig a politikus asszisztense tárolta.

Jelenleg nagy tapasztalattal rendelkező szakértők és oknyomozó újságírók dolgoznak Borisz Nyemcov el nem készült jelentésének végső formába öntésén. Ilja Jasin azt is elmondta, több, Nyemcov által is tervezett utazást is tettek, hogy kiegészítő információkat gyűjtsenek be az anyag elkészítéséhez.

Borisz Nyemcovot február 28-ára virradóra ölték meg Moszkva központjában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon, egy nappal az ellenzék által szervezett, de aztán elnapolt, nagyszabású hatalomellenes tüntetés előtt. Nyemcov a meggyilkolását megelőzően arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.