Csak úgy záporoznak el mellettünk az üstökösök

-

Egy üstökös hétfőn, majd még egy kedden. Ez teljesen szokatlan a Föld életében. Az egyiknél csak két üstökös került közelebb a bolygónkhoz.


Két üstökös követi egymást szokatlanul rövid idő alatt: az egyik hétfőn, egy másik kedden húz el a Föld mellett – olvasható az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pasadenai laboratóriumának honlapján. A NASA becslései alapján lehetséges, hogy olyan „ikrekről” van szó, melyek hajdan egy nagyobb üstökös részei voltak.

A 252P/LINEAR jelű, körülbelül 230 méter átmérőjű égitest hétfőn mintegy 5,2 millió kilométerre halad el a Föld mellett – közölte Paul Chodas, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa vasárnap.

Hasonló röppályán érkezik kedden a januárban felfedezett, P/2016 BA14 katalógusjelű üstökös, mely fele akkora, mint az első, ám 3,5 millió kilométerre közelíti meg a Földet.

A közlemény szerint korábban csak két ismert üstökös került hasonlóan közel bolygónkhoz, a D/1771 L1, más néven Lexell 1770-ben, a C/1983 H1, vagyis az IRAS-Araki-Alcock pedig 1983-ban. Az üstökösök elsuhanása semmilyen módon nem veszélyezteti a Földet – hangsúlyozta Chodas, aki szerint mindkét égitest biztonságos távolságban halad el a bolygó mellett.

Szabad szemmel nem, csak nagy teljesítményű teleszkóppal lehet megfigyelni a két üstököst – olvasható a pasadenai NASA-laboratórium honlapján.