Csak semmi szexet, kérem! Ki hinné, milyen veszélyes a focivébé!

Fotó: AFP / TASSO MARCELO / AFP / TASSO MARCELO

-

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala (ÁNTSZ) arra kéri a magyar szurkolókat, hogy ne létesítsenek alkalmi szexuális kapcsolatot Brazíliában, ráadásul azt sem ajánlja, hogy tüntetéseken vegyenek részt, mert veszélyes. Mint éjszaka az utcán sétálni.


Az év egyik legnagyobb sporteseménye a brazíliai labdarúgó világbajnokság, amelyet 2014. június 12. és július 13. között, 12 helyszínen rendeznek meg. Az utazók felkészítésekor – az ország járványügyi helyzetén kívül – figyelembe kell venni a tömeges eseményekkel járó további kockázatot. Az ÁNTSZ éppen ezért elregélte, hogy milyen betegségekre és egyéb tényezőkre kell odafigyelni, ha az ember Brazíliába tart. Kiderül például, hogy érdemes ásványvízzel fogat mosni, viszont nem ajánlott tetoválást csináltatni és alkalmi szexuális kapcsolatot létesíteni Brazíliában. Továbbá nem kifizetődő tüntetésre járni. Jó, mi?


földgömb-utazás -

Brazíliában előforduló betegségek

Sárgaláz: szúnyog által terjesztett megbetegedés, az ország jelentős hányada fertőzőtt Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel a tervezett indulás előtt). A sárgaláz elleni oltást és annak igazolását kérheti a fogadó ország a beutazáskor, ha az utazó 90 napon belül sárgalázzal érintett területen járt! Hepatitis A: étellel, vízzel és kontakt úton terjedő fertőző májgyulladás Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel a tervezett indulás előtt). Fontos figyelni arra, hogy csak jól átsült vagy átfőtt, melegen tálalt ételeket fogyasszunk. Javasolt a palackozott víz használata (fogmosáshoz is). Hepatitis B: orvosi beavatkozással, illetve szexuális úton terjedő fertőző májgyulladás Megelőzés: védőoltással (legalább 6 héttel a tervezett indulás előtt, 2 oltás szükséges 1 hónap különbséggel). Fontos a biztonságos szex (óvszer használata), a közös tű, illetve fecskendő használatának kerülése (pl. tetoválás). Tetanusz: földdel szennyezett bőrsérülésen keresztül terjed Megelőzés: emlékeztető tetanuszoltással, ha az előző oltás 10 évnél régebben történt. Tekintettel a WHO járványos gyermekbénulásra vonatkozó felhívására a védőoltást kombinált oltóanyaggal javasolt elvégezni, amely védelmet biztosít a poliomyelitis ellen is. Fertőző agyhártyagyulladás: tömegrendezvényeken a cseppfertőzéssel terjedő betegségek járványosan fordulhatnak elő. Megelőzés: 4 komponensű meningococcus elleni oltással. Kanyaró: cseppfertőzéssel terjedő betegség Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel a tervezett indulás előtt). Malária: szúnyog által terjesztett megbetegedés Megelőzés: A malária megelőzéséről konzultáljon szakemberrel (háziorvos, szakorvos), mert megfelelő malária elleni védelemben kell részesülnie (szúnyogriasztó, malária elleni tabletta). Dengue-láz: szúnyog által terjesztett megbetegedés, főleg tengerparti területeken Megelőzés: szúnyogriasztó alkalmazásával. Hasmenés: a leggyakrabban előforduló bakteriális vagy vírusos betegség Megelőzés: figyelni kell arra, hogy csak megfelelően átsütött, átfőtt ételeket fogyasszunk. A nyers zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell mosni, illetve lehetőség szerint meghámozni. Ajánlott a palackozott víz fogyasztása, a jégkocka mellőzése, továbbá a rendszeres kézmosás, a fertőtlenítő kéztörlő, gél használata. Szexuális úton terjedő betegségek Megelőzés: alkalmi szexuális kontaktusok elkerülése, óvszer használata.


Nyilvánvaló Kapitány!

-


Egyéb tanácsok:

  • A zajártalom elkerülésére javasolt füldugót használni a mérkőzések alatt, mely a halláskárosító erős zajt és az ennek következtében kialakuló pszichés és idegrendszeri tüneteket is megelőzi.
  • Előfordulhatnak rablótámadások. Éjszaka, a kihalt utcákon, magányosan közlekedő turisták gyakori célpontjai a rablóknak. Autóval sem tanácsos éjszaka közlekedni. Az előforduló tiltakozó megmozdulások, zavargások miatt kerülni kell az utcai tüntetéseket.
  • Az erős napsütés okozta UVA/UVB hatást legalább 30-as faktorú fényvédővel, napszemüveggel, kalappal, megfelelő ruházat viselésével lehet csökkenteni.
  • A túlhevülés és a kiszáradás napi 2-3 liter (palackozott) víz fogyasztásával elkerülhető.


repülő-utazás -

Már a kiutazás előtt érdemes figyelemmel kísérni a térségre vonatkozó időjárás-jelentéseket. Brazília nemzeti meteorológiai szolgálatának honlapja: www.inmet.gov.br. Az utazók számára szintén fontos, hogy csak megfelelő utasbiztosítás birtokában induljanak el. Az utazás előtti konzultációhoz és a szükséges védőoltások beadatásához az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja is segítséget nyújt,  hétfőtől csütörtökig 9 és 14 óra között, pénteken 9 és 11 óra között. Az Oltóközpontban minden oltóanyag rendelkezésre áll. Sárgaláz elleni oltásra szerdán és csütörtökön van lehetőség, melyhez előzetes időpont egyeztetés szükséges a 06 (1) 476 1364 telefonszámon.