Csak óvatosan a gagyi lámpákkal!

Fotó: AFP / JOEL SAGET

-

Lesújtó eredményt hozott a fogyasztóvédelem ellenőrzése: a vizsgált 56 villamossági termékből 51 nem felelt meg az előírásoknak.


Kereskedelmi forgalomban kapható, ám gyanúsnak kinéző termékeket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, és az ellenőrzés lesújtó eredményt hozott. Összesen 56 fajta termékből történt mintavétel, amelyeknek a laboratóriumi vizsgálata során 51-féle bizonyult nem megfelelőnek – áll a hatóság közleményében.

Nem is elhanyagolható hibákról van szó. A termékek túlnyomó része áramütést, égési vagy vágási sérülést okozhat, vagyis súlyosan kockáztathatja a használók egészségét. A termékkategóriák közül a legtöbb gyanús termék a lámpatestek közül került ki, azon belül is a LED-es fényvetőkből és a beépített akkumulátoros, tölthető zseblámpákból. Kategóriák szerint a fényforrásokat a merülőszivattyúk és az UV fénycsöves műköröm szárító/besugárzó készülékek követik.

A fogyasztóvédelmi hatóság oldalán megtalálható listán ugyanakkor találunk akkumulátortöltőtől hajszárítón át rádiót, viharlámpát és melegítőket is. A lesújtó eredmény nyomán a hatóság azt is közölte: idén is hasonlóan vizsgálják majd az elektromos termékeket.

A vizsgált termékek listája itt található:

Megfelelt

Nem felelt meg

Bővebb információ a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán olvasható.