Csak öt NATO-tag teljesíti, amit vállalt

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Magyarország nagyjából 353 milliárd forintot költ 2016-ban védelmi célokra.


A NATO friss előrejelzése szerint idén a szövetség huszonnyolc tagállama közül huszonháromban nőnek a védelmi kiadások. Az előző évhez képest 2016-ban mintegy 3 százalékkal emelkedik a tagországok összesített katonai költsége. A szövetség katonai költségvetésének továbbra is az Egyesült Államok adja csaknem a háromnegyedét.

A tagállamok korábban vállalták, hogy a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogják fordítani. Ezt idén öt tagország – az Egyesült Államok, Görögország, Nagy-Britannia, Észtország és Lengyelország – teljesíti az előrejelzések szerint.

Az Egyesült Államok által katonai célokra fordított 664 milliárd dollár (mintegy 189 ezer milliárd forint) teszi ki 2016-ban a teljes költségvetés 72 százalékát. Ezt Nagy-Britannia követi 6,6, Franciaország 4,7 és Németország 4,4 százalékkal.

Magyarország a GDP 1,01 százalékát fogja védelmi célokra fordítani 2016-ban, ami nagyjából 353 milliárd forintnak felel meg a tavalyi 316 milliárd után. Magyarország katonai kiadásai a NATO összköltségvetésének valamivel több, mint 0,1 százalékát teszik ki idén.

A NATO-tagországok védelmi kiadásai tavaly is nőttek 2014-hez képest, az ezt megelőző hat évben viszont folyamatosan csökkent a katonai szövetség védelmi költségvetése.