Csak mi maradunk ki az EU bevándorlást csökkentő műveleteiből

Fotó: AFP / ANGELOS TZORTZINIS

-

A Triton és a Poszeidon fantázianevű műveletek a Földközi-tenger középső és keleti része felől érkező menekültáradatot hivatottak megfékezni. A 28 uniós tagállam közül csak Magyarország nem vesz részt egyik programban sem.


Noha júniusban Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár egy Luxemburgban tartott uniós találkozón még arról beszélt, hogy „közös felelősségünk, hogy fenntartható megoldást és európai választ találjunk” a migráció problémájára, Magyarország az uniós országok közt egyedüliként nem vesz részt az EU migrációt csökkentő akciójában – írja az mno.hu.


A Poszeidon művelet egyébként pont azt a nyugat-balkáni útvonalat veszi célba, ahonnan a hazánkba jutó menekültek többsége is érkezik. A lap kérdésére a ORFK elmondta, azért nem veszünk részt a műveletben, mert a szerb határ védelme leköti a magyar képességeket. Hozzátették azonban, hogy 2015-ben a bolgár–török szárazföldi határszakaszon, illetve a szerb–macedón határszakaszon technikai eszközökkel nyújtunk segítséget.