Csak májusra lehet kész a Széll Kálmán tér

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Átütemezte júniusban a Széll Kálmán tér rekonstrukcióját a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. Ezért a BKK szerint az új határidők miatt nincs lemaradás a kivitelezésben, miközben a szerződésmódosítás elismeri a késést. Az ötödik építési szakasz jövő január helyett áprilisra készülhet el, az utolsó szakasz pedig február helyett 2016. májusra.


A felújítási munkák nincsenek csúszásban, a jelenleg érvényes, aláírt szerződésmódosítás alapján zajlanak.

Ezt a BKK közölte megkeresésünkre a Széll Kálmán tér rekonstrukciójáról. Arról érdeklődtünk a fővárosi közlekedésszervező társaságnál, mekkora a lemaradás a kivitelezésben. A Népszabadság számolt be arról nemrég, hogy több hónapot késik a Széll Kálmán tér felújítása, nem tudják tartani a határidőket.


A lap idézte a tavaly novemberben aláírt vállalkozói szerződést, eszerint április végére kellett volna végezni a második építési szakasszal. Ez tartalmazza a metrókijárat épületének szerkezetépítési és a támfalépület, az új gyalogoshíd mélyalapozási munkáit, valamint a 4-es, 6-os villamos végállomásának kialakítását. Ezzel többé-kevésbé múlt hétre sikerült végezniük, de szeptember közepére már a harmadik szakaszt is be kellene fejezni, amire semmi esély nem lenne az eredeti határidő szerint.Még nem hagyták jóvá

A kivitelezőnek azonban már nem is kell igazodnia a harmadik szakaszra kijelölt szeptember 15-i határidőhöz.

A dátumot október 30-ra tolták ki a kivitelező konzorciummal (KÉSZ Holding, WIS Holding) júniusban kötött második szerződésmódosítással. A kivitelezésre eredetileg szánt 442 napot ekkor 533-ra emelték. A módosítást a frissített dátumokkal együtt attól függetlenül érvényesnek tekinti a BKK, hogy a szerződést még nem láttamozta valamennyi kormányhivatal:


A szerződésmódosítás aláírásához a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Miniszterelnökség jóváhagyása szükséges, jelenleg a Miniszterelnökség jogi felülvizsgálata zajlik

– írta megkeresésünkre a BKK.Nyárból tél

A BKK szerint a szerződésmódosítást a kivitelező kezdeményezte, ezt a BKK a jogszabályoknak megfelelően elfogadta, miképp az uniós, minőségbiztosítási szervezetek is. Azért kezdeményezték, mert a Széll Kálmán téri szerződés aláírását eredetileg 2014 tavaszára ütemezték, de a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt az csak 2014 novemberében történt meg.

„A szerződéskötésből adódóan a munkavégzés az eredetileg tervezett nyári munkakezdéssel szemben télen kezdődött meg csak. A téli időszakban a munkavégzés bizonyos feladatait el lehet végezni, míg más feladatok nem tudnak megvalósulni időjárási okok miatt. Emiatt, ennek figyelembevételével volt szükséges a belső mérföldkövek átalakítása a szerződésmódosítás során” – magyarázta lapunknak a BKK.


Nem látni a végét

Ami a módosított dátumokat illeti, a szerződésmódosításban az olvasható, hogy
  • a 3-4. szakaszt augusztus 27. és december 15. között építik meg,
  • az 5. szakaszt, amelynek átadása eredetileg 2016. január 13-a volt, 2016. április 10-ig fejezik be,
  • a projekt végét jelentő 6. szakasz lezárására – ami eredetileg 2016. február 9-én történt volna – a BKK tájékoztatása szerint 2016. május 10-én kerül sor. Ekkor azonban még nem adják át teljes terjedelmében: „a tér egyes részeit szakaszosan, azok befejezését követően adjuk át a nagykörúti villamos-végállomáshoz hasonlóan” – tudtuk meg.


Megújul a Széll Kálmán tér


Behajtják a kötbért

A beruházás csúszását egyébként a szerződésmódosítás tényként közli: „A vállalkozó az építési szakaszok, különösen a nyári, őszi kivitelezési időszak alatti kapacitás és intenzitás növelésével


biztosítja a bekövetkezett csúszás fokozatos megszüntetését.

Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke Tarlós István főpolgármestert kérdezte, miért egyezett bele, hogy hónapokkal csússzon a Széll Kálmán tér felújítása, és miért mondott le a főváros bármilyen ellentételezés nélkül a kötbérről, miközben erre semmi nem kötelezte.

A BKK a VS.hu megkeresésére úgy reagált erre, hogy amennyiben a kivitelező az új határidőktől eltér, „a BKK élni fog a késedelmi kötbér kivetésének lehetőségével”.


Ilyen lesz