Csak Magyarország tesz úgy, mintha semmi köze nem lenne a válsághoz

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Az EU–Törökország válságkezelési megállapodás életbelépése óta 80 százalékkal csökkent az Égei-tengeren Törökországból Görögországba átkelő menedékkérők száma, írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung FAS a Frontex adataira hivatkozva. Csak két ország van, amely nem csinál semmit szerintük: Ausztria és Magyarország.


A Frontex kimutatása alapján idén január 1. és március 20. között naponta átlagosan 1676-an érkeztek a görög szigetekre, a március 20-ai megállapodás óta pedig naponta átlagosan 337-en, ami 80 százalékos csökkenést jelent.

A 80 százalékos csökkenés több tényezőre vezethető vissza.

  • Törökországban elterjedt az a hír, hogy az Égei-tengeren keresztül Görögország felé vezető migrációs útvonal zsákutca. Ebben szerepe van az Európai Bizottságnak is, amely kampányt indított a közösségi portálokon, és Törökországban szórólapokon is terjesztette a hírt.
  • A török hatóságok is határozottabban lépnek fel.
  • Hatékonynak bizonyult az embercsempészet elleni küzdelemben a térségben indult NATO-küldetés is, a hat hajó jelenléte miatt pedig kevesebben vesznek oda a tengeren, mert a bajba került csempészhajókról gyorsan kimentik az embereket.

Görögország és az uniós társországok együttműködéséről sok jó hírt hallani, írja a német lap, amely szerint főleg Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és az uniós soros elnök Hollandia támogatja a megállapodás végrehajtását. Hozzáteszik, hogy számos további tagállam is egyre inkább közreműködik a válságkezelésben, és „csak két ország csinál úgy, mintha semmi köze nem lenne az egészhez: Magyarország és Ausztria”.