Csak irigyelhetjük a kínai focifejlesztést

Fotó: MTI/EPA / FILIP SINGER

-

Négy év múlva ötvenmillió igazolt focistája, 2050-ben pedig világklasszis válogatottja lesz az ázsiai óriásnak.


2050-re Kína szuperhatalom lesz a fociban. Ez az új stratégia, amelynek megvalósításához konkrét számokat rendelt a kormány, például 2020-ra már ötvenmillió igazolt futballistának kell lennie – írja a BBC.

A nagyívű program pályaépítéssel is jár, ugyancsak 2020-ra hetvenezer pályát és húszezer edzőközpontot kell létesíteni. Noha Kína már rendezett olimpiát, focivébére eddig csupán egyszer jutott el, 2002-ben.

Hszi Csin-ping elnök maga is nagy focidrukker, aki szeretné 15 éven belül vébén látni a kínai válogatottat. Az új program – amelynek részletes terveit hétfőn közölte az ázsiai ország fociszövetsége – rövid, közép- és hosszú távú célokat is tartalmaz, többek közt 2030-ra minden tízezredik kínaira jutnia kell egy focipályának.

A végcélt, az „élvonalbeli futballhatalom” státuszt 2050-re kell elérni. A nőknek ugyanakkor már 2030-ra világklasszis válogatottat kell alkotniuk, amikor a férfiak még csak Ázsiában lesznek a legjobbak közt.

A kínai férfiválogatott jelenleg 81. a FIFA világranglistáján, többek közt Haiti, Panama vagy Benin mögött. 2013-ban bundabotrány söpört végig a sportágban Kínában, 33 játékost és sportvezetőt letartóztattak, és a legnagyobb szigorral léptek fel a foci megtisztítása érdekében.