Csak idő kérdése, hogy drónnal ütközzön egy repülőgép

Fotó: Flickr CC-BY / WEi WEi

-

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság jelentésében ijesztően sok incidensről számolnak be. Egyszerűen túl sok drón van már az USA-ban, és a jelek szerint a tulajdonosok egy része magasról tesz a szabályokra.


A tavaly augusztus és idén január közt eltelt öt hónapban mintegy 600 alkalommal fordult elő, hogy repülőgépekhez túl közel, vagyis látótávolságra repültek drónok – figyelmeztet az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) legújabb jelentése, amely szerint csak idő kérdése, hogy tényleg összeütközzön egy repülőgép és egy drón. A legtöbb észlelés a nagy repülőterek közelében történt, a legtöbb drónt a New York-i Newark repülőtér közelében látták. A találkozások legtöbbje ezer láb, vagyis 330 méter alatt zajlott, de feljegyeztek már olyat is, hogy egy drón 5800 láb, vagyis 1,7 kilométer magasan repült.

Az apró, távirányított, vagy épp előre programozott légi járművek egyre olcsóbbak, és az egyik legnépszerűbb ajándéknak számítottak a tavalyi karácsonyi szezonban. Becslések szerint mintegy 2,5 millió van belőlük az Egyesült Államokban, de tavaly december óta csak 406 ezer darabot regisztráltatott a tulajdonosa az FAA-nél. A szabályok szerint az 55 fontnál (25 kilogramm) könnyebb gépeket szabadon lehet reptetni, feltéve, hogy nem mennek magasabbra 400 lábnál (133 méter), és legalább 5 mérföldre (8 km) egy repülőtérhez.