Csak idény közben változik meg az F1-es időmérő

Fotó: MTI/EPA/EFE / Andreu Dalmau

-

Nem készült el időben a szoftver, ezért a Spanyol Nagydíjig minden marad a régiben. Aztán jön a kegyetlenség.


Nem lett kész időben a Forma–1-ben tervezett újfajta időmérő edzéshez szükséges szoftver, ezért csak az idény ötödik futamától, a május 15-i Spanyol Nagydíjtól változik majd meg a kvalifikáció – közölte Bernie Ecclestone.


Bár az új rendszert jó ideje tervezgették a csapatok a zárt ajtók mögött, a hozzá tartozó időmérő program kifejlesztése nem a Nemzetközi Automobil-szövetség, hanem a Formula One Management feladata, tehát a csúszásban némi kommunikációs baki is szerepet játszik.

Az F1-es csapatfőnökök az izgalmak fokozása érdekében egy új, „folyamatos kieséses” időmérő mellett döntöttek. Ecclestone nem elégedett a végeredménnyel, ő inkább a legjobbaknak adott időbüntetéssel megkeverte volna a rajtrácsot, ám ezt a csapatok leszavazták.

A terv szerint így zajlik majd az időmérő edzés:
  • Q1 (16 perc)
    Az autók mindvégig pályán vannak, hét perc után kiesik a leglassabb, majd onnantól 90 másodpercenként kiesik az épp legrosszabb idővel rendelkező. Végül tehát heten kiesnek, 15-en továbbmennek a Q2-be.
  • Q2 (15 perc)
    Hat perc után kiesik a leglassabb, majd kilencven másodpercenként a mindenkori leglassabb. Heten kiesnek, nyolcan jutnak el az utolsó fázisba.
  • Q3 (14 perc)
    Öt perc után kiesik a leglassabb, majd másfél percenként a mindenkori leglassabb. Az utolsó másfél percre két pilóta marad.