Csak erőt sugalló biodíszletnek tartják a katonákat a határon

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Már több ezer katonát vezényelt a kormány a szerb határra, de egyelőre semmilyen jogosítványuk nincs. Mint megtudtuk, a cél a „fegyelmező hatás”.


Már több ezer katonát vezényeltek a szerb–magyar határra a kormányzati közlések szerint, a kerítés mentén pedig jelenleg is csoportokban vonulnak a felfegyverzett honvédek. Éjféltől életbe lépnek azok a törvények, amelyeket a parlament rendkívüli ülésén fogadtak el két hete. Ennek értelmében bűncselekmény lesz az illegális határsértés, és kihirdethetik a menekültválság okozta szükségállapotot (ezt minden bizonnyal meg is fogják tenni), egyelőre azonban nem világos, hogy a katonák mit fognak csinálni a helyszínen, hiszen elvileg nem nagyon tehetnek semmit. A parlamentben ugyanis nem volt meg a Fidesznek a négyötödös többsége ahhoz, hogy a honvédségi törvény módosítását is sürgősséggel szavazhassa meg, így a katonák csak legkorábban szeptember 21. után kaphatnak pluszjogosítványokat.


Honvédségi forrásunk szerint a katonák valóban nem fognak mást csinálni keddtől sem, mint eddig. Akik most a határon vannak, azok kerítést építenek, a KFORT-megjárt és tömegoszlatásban már tapasztalattal bíró egységek kiképzik a többieket, valamint „járőröznek”, vagyis demonstratív módon jelen vannak, de jogosultságuk nincs beavatkozni vagy a rendőrökkel közösen fellépni.Összességében erőt sugallnak. A gépkarabélyos katonák látványa már így is jelentős fegyelmező hatással járt

– mondta forrásunk.