Csak ellenállást vált ki a kényszerkvóta

Fotó: MTI/AP / Boris Grdanoski

-

Az EU-csúcsot értékelik a német lapok - rugalmas szolidaritás kell.


Németországban a legnagyobb példányszámú újság, a Bild kommentárjában kiemelte: az uniós kormányfők végre megértették, hogy mit sem érnek a nagy szónoklatok az EU-ról, ha nem ér véget a terror, és az ellenőrizetlen bevándorlás a jobbszélre szorítja a választókat. Már mindenki érti, még Angela Markel is, írja a lap, hogy


csak ellenállást és védekezést vált ki, ha más országokra rátukmálnak menekültbefogadási kényszerkvótákat.

Az új jelszó a rugalmas szolidaritás, ami azt jelenti, hogy aki elutasítja a menekülteket, hozzájárulhat a határvédelemhez vagy a fejlesztési segélyezéshez.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kommentárjában pedig megjegyezte, hogy a Brexit-népszavazás után most elkezdődik az a szakasz, amelyben az európaiaknak világossá kell tenniük, hogy mit jelent számukra az EU, az összetartás és az együttműködés.

A liberális Der Tagesspiegel hangsúlyozta, hogy a tagállami vezetők akadémikus viták helyett pragmatikus útitervet készítettek, amely a külső határok védelme révén lehetőséget kínál a kelet-európaiaknak az aktív részvételre, és esélyt arra, hogy feledtessék hiányosságaikat a menekültek befogadásában. Azonban a találkozón csak azért volt viszonylagos egyetértés, mert időközben jelentősen csökkent a menekültek száma, és ha ez megváltozik, akkor ismét kiélesedhet a konfliktus a befogadástól elzárkózó kelet-európaiakkal.