Csak egy párt indulhat a macedón többpárti, demokratikus választáson

Fotó: AFP / STR / AFP / STR

-

Az ellenzék bojkottot hirdetett, de a kormányfő nem tágít. Az EU és az USA nem fogja elismerni az eredményt.


Csak a kormányfő, Nikola Gruevszki pártja indulhat a június 5-i, rendkívüli parlamenti választáson Macedóniában. A választási bizottság szerint csak a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) adott le érvényes jelöltlistát, két kisebb párt listáját a bizottság elutasította.

A nagy ellenzéki pártok, a szociáldemokraták (SZDSZM), illetve az albán kisebbség pártjai - a PDSh és a BDI - bojkottálják a választást. A BDI képviselői korábban Gruevszki koalíciós partnerei voltak, ám már ők is úgy látják, hogy nem adottak a szabad és tisztességes választás feltételei. A 2001-es macedóniai albán zendülés gerilláit tömörítő BDI szerint a választás előtt a választói névjegyzéket is frissíteni kellene.

A macedón politikai válság már 2014 óta tart, és az elmúlt hetekben tovább súlyosbodott. Az úgynevezett színes forradalom tüntetései megmutatták, hogy a társadalom végletekig polarizálódott, és a helyzet robbanással fenyeget. A baloldali 2014-ben csalással vádolta meg a VMRO koalícióját, Gruevszki szerint viszont az ellenzék államcsínyt akart végrehajtani.

Zaev ezután közzétette a kormány tagjainak lehallgatott telefonbeszélgetéseit: az SZDSZM szerint ezekből kiderül, hogy a jobboldal nemcsak több választást is elcsalt, hanem több mint 20 ezer ember telefonját is lehallgatta. A nemzetközi közvetítéssel létrejött, válságkezelő megállapodás lényege az volt, hogy Gruevszki lemond, majd előrehozott parlamenti választást tartanak.

A törékeny megállapodást Gyorge Ivanov borította fel. Az államfő ugyanis bejelentette, hogy kegyelemben részesíti a lehallgatási botrányban érintett politikusokat, köztük Gruevszki miniszterelnököt is. A hír hallatán Szkopjében és más városokban is tiltakozások kezdődtek. A színes forradalom tüntetői azt követelik, hogy a Ivanov vonja vissza az elnöki mentességet. A követeléseik között van a választás elhalasztása is, mert úgy vélik, a folyamat nem lehet tiszta és tisztességes.

Az EU és az USA már jelezték, hogy nem ismerik el a júniusi eredményeket, ha a választáson nem vehet részt minden politikai erő.

A kormányfő szerint már nincs mód arra, hogy elhalasszák a júniusi választást, de Gruevszki azt mondta: az eredményhirdetés után kész azonnal új voksolást kiírni. Az ellenzék nem fogadja el Gruevszki érvelését. A szociáldemokraták elnöke szerint a házelnök indokolt esetben összehívhatja a már feloszlatott parlamentet. Zoran Zaev abban bízik, hogy ez hamarosan megtörténik, a választást pedig elhalasztják.