Csak egy napig működhetett az első KFC Iránban

-

Enyhülés ide vagy oda, az amerikai gyorsétterem még túl sok a teheráni vezetésnek. Pedig ez nem is az eredeti márka, hanem török hasonmása.


A nyitás napján hatalmas sikernek tűnt a KFC gyorsétteremlánc első üzletének megnyitása Teheránban: a cég honlapján és Instagram-oldalán közzétett képek tanúsága szerint óriási sorok kígyóztak a nyugati fogyasztói kultúra első iráni bázisán. A rendőrség azonban már másnap bezáratta a helyet, mert úgy találta, a dekoráció túlságosan hasonlít az amerikai zászlóra, márpedig az USA Irán ellensége, az éttermet pedig az amerikai kultúra befolyásának tekintik.

Pedig ez a KFC nem is az eredeti, amerikai márka, hanem egy törökországi központú, KFC Halal nevű vállalat (a halal azt jelenti, hogy megfelel az iszlám étkezési előírásainak). Abbász Pazuki üzletvezető szerint félreértésről van szó, hiszen cégük nem az amerikai lánc része, hanem egyenesen konkurenciája annak. Ezt erősítette meg Laurie Schalow, a KFC szóvivője, aki a Mashable című lapnak azt mondta: senkinek nem értékesítettek franchise-jogokat Iránban, és jogi lépéseket tesznek a márka bitorlása miatt.

Bár Irán és a nyugati világ közt enyhül a feszültség az iszlám köztársaság atomprogramjáról szóló, sikeres tárgyalások után, a keményvonalas teheráni vezetés elutasítja a nyugati kultúra szimbólumainak számító gyorséttermek megjelenését, mert az szerintük ellentétes az iszlám hagyományokkal.