Csak egy dolgot lopnak a sminknél is gyakrabban Amerikában

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Oláh Tibor

-

Egy globális felmérés szerint egyre nagyobb kárt okoznak az áruházi tolvajok. Az Egyesült Államokban évente 13 milliárd dollár értékű árut tulajdonítanak el a szarkák. Ez több, mint a magyar GDP tizede.


A becslések szerint immár a vásárlók okozzák a kereskedők kárának 36 százalékát, amely három évvel ezelőtt még 34 százalék volt. A többi veszteség az alkalmazottak és az adminisztráció számlájára írható.

A bolti lopás továbbra is a kereskedelem pestise, amely egészen a szervezett bűnözésig is elvezet, hiszen a lopott holmit könnyedén továbbpasszolják az interneten – olvasható a MarketWatch elemzésében. Az áruházi tolvajok különösen az ünnepek idején indulnak be. Már csak azért is így van ez, mert a kereskedelemben október és december között folyik be az éves árbevétel több mint 40 százaléka.

A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy a kereskedők továbbhárítják a veszteségeket a vevőkre: a tanulmány szerint évente átlagosan 615 dollárt ad ki egy-egy háztartás a vásárláskor azért, mert mások lopnak.

A globális bolti tovajlás barométere szerint az Egyesült Államokban elsősorban a következő 10 dolognak kel lába:

  1. bor
  2. smink
  3. divatkiegészítők (övek, sálak stb.)
  4. úszódresszek, sportruhák
  5. napszemüveg
  6. mobiltelefon-tartozékok
  7. borotvák
  8. fehérneműk
  9. DVD és videójátékok
  10. elektromos szerszámok