Csak becslik a kárt a Lagzi Lajcsit börtönbe juttató jegyzőkönyvekben

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

3.3 milliós kárt állapított meg tavaly a Átlátszó birtokába került jegyzőkönyvek szerint az E.ON Lagzi Lajcsi áramlopási ügyében. Ez becslés; hogy mennyi ideig folyhatott az áramlopás, azt az E.ON emberei nem nagyon tudták megállapítani, írja a portál.


Galambos Lajos a szabálytalan vételezés, vagyis áramlopás miatt került 2015. szeptember 24-én négy hónapra, felesége pedig egy hétre előzetes letartóztatásba. Az ügyészség akkor úgy tájékoztatott, hogy egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban 10 illetve 5 éven át méretlenül használták az áram-, víz- és gázszolgáltatást, amivel 3,5 millió és 30 millió forint közötti kárt okoztak.

A gyanú szerint Lagzi Lajcsi az első ellenőrzésnél több százezer forinttal megvesztegette az ellenőröket, akik ennek megfelelően vették fel a jegyzőkönyvet. A második, májusi ellenőrzésnél azonban már megtalálták a nyomokat.

Az alagsorban gipszkarton-fallal burkolt rész fedte „az épület méretlen főelosztó szekrényét”, állapították meg az E.ON szakemberei, akik ezen kívül sziloplaszttal és buborékfóliával szigetelt megsérült földkábelt, továbbá a földkábeleken tüskés szorító nyomait találták, írja az Átlátszó.

A lakóparkban bérelt lakást a Komárom-Esztergom megyei főügyész, illetve ott lakott a megyei rendőrfőkapitány is. Az Átlátszó úgy tudja, náluk minden rendben volt az árammérőkkel.

Hogy mennyi ideig folyhatott az áramlopás és hogy ezzel a szolgáltatót mekkora kár érte, azt az E.ON emberei nem nagyon tudták megállapítani. Mint a jegyzőkönyvben is szerepel, a jogszabályok alapján ilyenkor egy évre visszamenőleg, becsléssel számítják ki a szolgáltatónak okozott kár mértékét. Ez összesen mintegy 3.3 millió forint.