Csak becslések vannak az őrizetbe vett tiltakozók számáról

Fotó: ANADOLU AGENCY / STRINGER

-

Az iráni vallási vezető szerint az USA és Izrael voltak a tüntetők felbujtói. A számlát pedig a szaúdiak állták szerinte.


A több mint egy hétig tartó iráni kormányellenes tüntetéseken és zavargásokon 3700 tiltakozót vett őrizetbe a rendőrség és a titkosszolgálat – mondta egy reformer parlamenti képviselő. Ez a szám sokkal nagyobb a korábbi becsléseknél. Eddig 1000 és 1800 közé tették az őrizetbe vettek számát, akik között 100 diák is volt. A halálos áldozatok száma a legfrissebb adat szerint 21.

Mahmúd Szadeghi, a parlament egyik reformer képviselője azt mondta: mivel különböző szervek vették őrizetbe az embereket, nehéz összegezni a számukat. Az nem világos, a képviselő minek alapján becsülte meg az elfogottak számát.

Abdulreza Rahmáni Fazli belügyminiszter szerint országosan legfeljebb 42 ezer ember vett részt a tüntetéseken.

Ali Hamenei ajatolláh legfőbb vallási és politikai vezető szerint Irán megakadályozta az USA és Nagy-Britannia kísérletét, hogy békétlenséget szítson az országban. „Az ellenség rendszeresen próbálkozik, de mindig vereséget szenved, mert erős a népi és nemzeti ellenállás.” Hamenei szerint Izrael is a felbujtók között volt, a terv végrehajtására "a Perzsa-öböl egyik gazdag állama" adta a pénzt – ami Szaúd-Arábiára utalt.

A legfőbb vezető szerint meg kell hallgatni az irániak jogos panaszait az ország gazdaságával kapcsolatban. „Különbséget kell tennünk az emberek jogos és őszinte követelései, valamint egy másik csoport barbár és bomlasztó lépései között” – mondta.