Csak átmenetileg fogytak el a menekültek Horvátországban

Fotó: MTI/AP / Marko Drobnjakovic

-


Noha csütörtökre a horvátországi menekülttáborok kiürültek, ez csak átmeneti könnyebbséget jelenthet az ottani hatóságoknak, illetve a menekültek további útvonala mentén fekvő országoknak, mert Macedóniából még mindig naponta ezrek érkeznek a szerbiai Presevóba. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítása szerint az utóbbi 24 órában mintegy 3 ezren haladtak át a településen felállított befogadóközponton, ahol regisztrálták őket. A B92 nevű televízió beszámolója szerint pedig egy nappal korábban ennél valamivel több, négyezer migránst regisztráltak, az utóbbi három hónapban pedig körülbelül százezer migráns érkezett a dél-szerbiai településre.

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője néhány nappal ezelőtt közölte, hogy a Közel-Keletről érkezők villámgyorsan elhagyják Szerbiát, Presevóból Belgrádba, onnan pedig a horvát határhoz közeli Sidre utaznak. A szerb fővárosban nem töltenek már egyetlen órát sem, nemhogy napokat, mint ami korábban jellemző volt. Belgrádban arra számítanak, hogy a hideg, esős időszak beköszöntével újra hosszabb időt töltenek majd a migránsok az országban, és a befogadóközpontok is megtelnek.

A szerb kormány csütörtök este közölte, hogy az Európai Unió hamarosan 10 millió euróval támogatja Szerbiát a migránsválság kezelésében, különös tekintettel a téli időszakban felmerülő igényekre. Ezt Christian Danielsson, az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának főigazgatója jelentette be, miután tárgyalt Aleksandar Vucic szerb kormányfővel a migránsnyomás okozta válság kezelésének különböző lehetőségeiről.

A hivatalos adatok szerint Szerbián ebben az esztendőben több mint 200 ezer migráns haladt át. Ők korábban Magyarország felé, most viszont már Horvátország felé folytatják a Nyugat-Európába vezető útjukat.