Csak álom lesz a magyar bajnoknak az új BL főtáblája

-

Az UEFA maga hozza létre a félelmetes Szuper Ligát, ahonnan a nagy klubok teljesen kiszorítják a kicsiket. A Bajnokok Ligája átszervezése mögött a Premier League elképesztően megemelkedett bevételei és a kontinentális nagy csapatok attól való rettegése áll, hogy lemaradnak az angolok mögött.


Minden jel arra mutat, hogy mégsem volt hiábavaló az öt vezető Premier League-klub március eleji londoni találkozója a nyaranta rendezett International Champions Cup (ICC) nevű sorozat amerikai milliárdos főtámogatójával, ahogy a Bajnokok Ligája lehetséges átalakítására tett megjegyzések sem maradtak pusztába kiáltott szavak.

Az UEFA még nem erősítette meg, hogy a vezető európai klubok igényei szerint átalakítja a csapatok számára a legnagyobb bevételt hozó Bajnokok Ligáját, de informálisan már jelezte, hogy folynak ebbe az irányba mutató tárgyalások.


Ők is úgy gondolják, hogy minden ében kell legalább egy Bayern–Barca meccs a BL-ben


A Guardian értesülései szerint már egészen konkrét tervek vannak az európai szövetség döntéshozói előtt. Ezek szerint az új BL főtábláján újra csak 16 csapat szerepelne, méghozzá két nyolcas csoportban. A kisebb csapatoknak az odáig vezető úton még több selejtezőmérkőzést kell játszaniuk, egészen a legjobb 32-ig, ahová csak 16 juthat el közülük, ott ugyanis már várja őket a 16 kiemelt csapat, amelyek ebben az utolsó körben nem kerülhetnek össze.

Azaz irgalmatlanul nehéz – a magyar bajnok számára, mondjuk ki, szinte lehetetlen – lesz eljutni a főtábláig. Azaz a Michel Platini-féle „adjunk esélyt a szerényebb bajnokságoknak is, hogy megmutathassák magukat” terv mehet a kukába. Így a Real Madridnak és a Barcelonának többé nem kell félházas meccseket játszania a BATE Boriszovval, ahogy nem kell erőforrásokat pazarolni egy Malmö, egy Sparta Praha vagy egy Maccabi Tel-Aviv elleni találkozóra sem.


Nem, nem jár a tisztelet a kicsiknek


„Az UEFA állandó kapcsolatban van valamennyi részvényesével, beleértve a klubokat, illetve mindenkit, akinek köze van a sportághoz – idézi a Guardian az európai szövetség egyik munkatársát. – Bármilyen terv, amely a kupasorozatok átalakítását célozza, csakis az ő részvételükkel jöhet létre. Egyelőre azonban nincs konkrét terv az asztalon, hiszen csak most kezdtük meg az új hároméves pénzügyi ciklust. Amíg az le nem telik, nem lesznek változtatások.


Azaz legkorábban a 2018-19-es kupaidényben találkozhatunk az új lebonyolítási renddel, ugyanis 2018 nyarán járnak le az UEFA jelenlegi megállapodásai a BL főtámogatóival.

A változtatási szándék hátterében elsősorban a Premier League félelmetes mértékben megemelkedett bevételei miatt van szükségük a kontinens klubjainak, melyek joggal tartanak attól, hogy végzetesen leszakadnak a gazdasági versenyben. Az angol bajnokság ugyanis az új tévés jogdíjaknak (három szezonra 5,14 milliárd font, plusz a tengerentúli jogdíjakból várhatóan befolyó további 2,37 milliárd) köszönhetően olyan pénzügyi erőfölénybe kerül, amit csak úgy lehet kompenzálni, ha a kontinens nagyjai a BL-ben sorozatosan telt házas meccseket játszanak – ez a megnövekedett jegybevétel mellett a szponzorokkal és a tévékkel folytatott tárgyalások során is fontos ütőkártya lehet.


Szinte lehetetlen lesz bejutni a magyaroknak


A PL-csapatok közül – a Guardian idei szezonra vonatkozó számításai szerint – biztos kiesőnek tekinthető Aston Villa is 100 millió fontot fog bezsebelni csak a tévés pénzekből, amihez még hozzájön a jegy- és marketingbevételekből származó 20-20 millió font. Viszonyításként: a Chelsea tavaly kapott 100 milliót a bajnoki címért, idén már 150-et fognak utalni a bajnoknak, miközben a BL-győzelemért a legjobb esetben is kb. 50 millió font folyna be. A legutóbbi két Európa-liga-kiírás győztese, a Spanyolországban tehetős csapatnak számító Sevilla – amelyik most nevetve verné bucira az Aston Villát – ugyancsak kb. 50 millió fontból gazdálkodik évente.


Ha törik, ha szakad, a Manchester Unitednek helye van az európai elitben


Jogos tehát az európai klubok félelme, ugyanakkor ijesztő a kép, miszerint a jövőben egy-egy kisebb bajnokságból – nyugodtan soroljuk ide a belgát, a hollandot, a görögöt, a törököt, a portugált, az oroszt vagy az ukránt is – szinte esélytelen lesz a bejutni a főtáblára az új lebonyolítási rend egyre gazdagabb kedvezményezettjei között.

„Amiről mi beszélünk, az pofon egyszerű: ki tette a futballt azzá, ami most? A Manchester United vagy a Leicester City? – tette föl a kérdést az ICC-t szervező Relevant Sports egyik munkatársa, Charlie Stillitano. – Gyönyörű, tényleg gyönyörű történet a Leicesteré, de a focit a Manchester United és az érte rajongó szurkolók tették olyanná, amilyen.”

És úgy tűnik, hogy ez a jövőben még inkább így fog maradni.

KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!