Csak a páros rendszámú autók közlekedhetnek Párizsban

Fotó: MTI/AP / Michel Euler

-

Túl szennyezett a levegő a francia fővárosban. Főleg a por sok.


A Franciaország északi részén napok óta tartó légszennyezettség miatt kedden csak a páros rendszámú gépjárművek közlekedhetnek a fővárosi agglomerációban – jelentette be a helyi prefektus.

Michel Cadot sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tömegközlekedés a fővárosban és a környező 22 településen ingyenes lesz, s amennyiben a szakértői bizottság a keddi helyzet alapján kéri, a páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást szerdán meghosszabbítják.

A szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatti korlátozást eddig csak háromszor, 1997. októberben, 2014. márciusban és 2015. márciusban írta elő a prefektúra Párizsban. A prefektus elismerte, hogy az intézkedés a munkába indulóknak jelentős akadályokat jelenthet, ezért az nem vonatkozik a közösségi autózásra.

A párizsi polgármesteri hivatal már hétfőre kérte a forgalomkorlátozás bevezetését a hatóságoktól Párizs területén, annak elrendelése ugyanis állami hatáskörbe tartozik. Hétfőn azonban még csak sebességkorlátozást rendelt el a prefektúra. A fővárosi önkormányzat ezzel párhuzamosan a helyi lakosoknak ingyenessé teszi a parkolást.